Lodos, balıkçıları vurdu: Hamsi 35 liradan alıcı buluyor 

Çeşitli şehirlerde gerçekleşen lodos her şeyi olduğu gibi balık tezgahlarını da darmadağın etti. Özellikle Karadeniz’de görülen fırtına, balıkçıları günlerce balığa çıkmaktan alıkoydu. Geçen hafta 15 liradan satılan hamsi bu hafta 35 liradan satılmaya başladı. Bazı şehirlerde kilo fiyatı 40’ı buldu. Ucuza balık yiyeceği için kış geldiğini sevinen vatandaş, en büyük vurgunu yedi. 

TARIM 02.12.2021, 17:59 03.12.2021, 17:44
Lodos, balıkçıları vurdu: Hamsi 35 liradan alıcı buluyor 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin batı ve kuzey bölgelerinde lodos, kuvvetli fırtına, sağanak yağış ve dolu etkili oldu. Yerleşim bölgelerini adeta talan eden fırtına hali, 6 kişinin ölümüne ve 50 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Ev ve iş yerlerinin yüksek oranda etkilendiği lodos, tarım alanlarını yıkıp geçti. 

Üretici ve avcılar doğadan darbe yedi 

Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerindeki tarım alanlarında üreticilik yapan vatandaşlar durumdan şikayetçiyken bu kesime bir de balıkçılar eklendi. Günlerdir süren lodos sebebiyle balığa çıkamayan esnaf hem iç şehirlere balık gönderemedi hem de elindeki balığın fiyatını artırdı. 

Kış geldiği için ucuza balık yiyeceğini düşünen vatandaşlar, bu sabah hale geldiğinde gözlerine inanamadı. Geçtiğimiz hafta 15 liradan alıcı bulan hamsi, bu hafta 40 liraya kadar çıktı.  



“Fiyatlar bundan sonra yüksek seyredecek” 

Ordulu balıkçı Erdal Çamaş, şartlar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Hava şartlarının kötü olması biz balıkçıları da büyük oranda etkiledi. Fırtına sebebiyle tekneler denize açılamadı. Şu anda fiyatları artırmak zorunda kaldık. Elimizde kalan balıkları satıyoruz. Şu anda yeni balık yok. Fırtınadan önce de denize açıldığımızda çok fazla hamsi bulamıyorduk. Fırtına da üstüne tuz biber oldu. Bu sezon bol hamsi vardı ama bundan sonra bulunmaz. Hava şartları uygun olmadığı için fiyatlar geçen haftanın 2 katına katlandı. Mezgit ve hamsi 35 liradan, sarıkanat 80 liradan ve istavrit de 20 liradan gidiyor. Geçtiğimiz hafta neredeyse 20-25 lira daha ucuzdu bu fiyatlar.” 

Denizdeki bolluk azaldı 

Bir diğer balıkçı Tarık Arslantürk de konuyla ilgili şunları ifade ediyor: “Esnaf şu anda hamsinin azalmasından ve fırtınadan dert yanıyor. Artık buralarda bolluk azaldı. Kayıkların büyük kısmı Abhazya taraflarına gidip orada avlanmaya çalışacak. Bolluk mevsimi bitti. Bin kasa hamsiden 40 kasa kaldı. Hava şartları buna sebep oldu. Büyük kayıklar açılamadı; zaten bu fırtınada küçük tekneler de çıkamadı. Çıkabilenler az da olsa balık getirebiliyor. Fakat bu miktar fiyatları düşürmüyor. Bundan sonra fiyatlar yüksek seyreder. Vatandaşlar şu anda balık tezgahta varken almalı. Çünkü bundan sonra hem balık bulunmaz hem de bulunsa da fiyatlar çok pahalı olur.” 

Yorumlar (0)