Türkiye’nin en modern otoyolu 2023 yılında hizmete giriyor

Ege Bölgesi’nde ki ticaret hacmine oldukça katkıda bulunacak ve İzmir ve Aydın arasındaki mesafeyi yaklaşık olarak 1,5 saate indirecek olan Aydın Deniz Otoyolu 2023 yılında hizmete girecek. Türkiye’nin en modern otoyolu olacak ve yap işlet devret modeline göre işletilecek olan otoyolda günlük 35 bin aracın geçeceği garantisi verildi.

GÜNDEM 29.04.2022, 13:13 30.04.2022, 15:42
Türkiye’nin en modern otoyolu 2023 yılında hizmete giriyor

Ege Bölgesi’nin ticaret hacmi için oldukça önemli bir yere sahip İzmir-Aydın-Denizli-Antalya otoyoluna ait 2. Etap çalışmaları içinde bulunan 140 kilometre 6 şeritli olan Aydın-Denizli otoyolu 23 kilometrelik bağlantı yolları ile birlikte toplamda 163 kilometre olarak bir milyar 130 milyon euro’nun üstünde değere mal olacak. Tamamlanmasının ardından yap işlet devret modeline göre işletilecek ve Türkiye’nin en modern otoyolu olacak otoyol İzmir ile Denizli arasındaki yolu 1,5 saate kadar düşürecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz yıl temelleri atılan otoyola ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Otoyol şantiyesi üzerine yer alan Kuyucak Karapınar mahallesinde yer alan hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıya Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, AK Parti Aydın Milletvekilleri ve Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk katıldı.

“Doğal yaşamların korunması adına azami gayreti göstermeye çalışarak planlı bir şekilde hareket ettik”

Bilgilendirme konuşmasında açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları 2. Bölge Müdürü İnşaat Mühendisi Murat Gönenli otoyolun gelecek sene tamamlanacağını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

Buradaki çalışmaların yarısını bitirmiş bulunmaktayız. Havalarında ısınması ile beraber çalışmalarımıza hız katarak planlanan teslim tarihinden evvel projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır devam ettirdiğimiz çalışmalarda elektrik ve doğalgaz gibi altyapı hizmetleri bizi biraz yavaşlatsa da özellikle doğal yaşamların korunması adına azami gayreti göstermeye çalışarak planlı bir şekilde hareket ettik.

Marmara ve Akdeniz kesintisiz bir şekilde otoyol ile birbirine bağlanacak

Aydın ile Denizli arasındaki otoyol İzmir ve Aydın arasındaki kesişimi işletmeye açılmış olan İzmir-Aydın-Denizli-Antalya güzergahındaki otoyolun bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiye’nin önde gelen illerinden Denizli ve Aydın’ın mevcut Aydın ve İzmir arasındaki otoyolu ile İzmir Limanına, İzmir-İstanbul arasındaki otoyolu ile Marmara Bölgesi’ne ve yine 2035 yılı hedefleri içerisinde bulunan Denizli-Burdur-Antalya güzergahındaki otoyolun da tamamlanması ile birlikte Marmara'dan Akdeniz'e olan bağlantı kesintisiz bir şekilde otoyol üzerinden sağlanacak.

Garanti edilen ortalama araç geçişi günlük 35 bin

Temeli 2020 yılının kasım ayından atılan ve 3 adet gidiş ve 3 adet geliş olmak şartıyla toplam 6 şeritten oluşan ve 23 kilometrelik bağlantı yolları ile beraber toplamda 163 kilometre olan bu otoyolun 97 kilometrelik bölümü Aydın’da yer alıyor. Yine Aydın’daki yolların da 11 kilometresi bağlantı yollardan oluşuyor. Geri kalan kısmı ise Denizli’de bulunuyor. Proje kapsamında toplamda 100 adet köprü inşası yapılacak. Projenin toplam kamulaştırma maliyeti ise 1,1 Milyar Türk Lirası olarak hesaplandı. 2020 yılında gerçekleştirilen hesaplamalara göre ise toplam yatırım maliyeti 1 milyon 130 bin euro’nun üzerinde. Otoyol inşasının sona ermesinin ardından Denizli, Aydın ve Direcek’te bakım işletme tesisleri kurulacak. Toplam 5 noktada otoyol hizmet tesisleri yapılacak Aydın’da yer alacak hizmet tesisleri Yamalak, Yenipazar ve Şahnalı’da olacak. Otoyolun işletme hakkında 3 yıl yapım ve 17 yıl işletme olmak üzere Fernas Otoyol A.Ş. sahiptir. Öte yandan ortalama garanti edilen araç miktarı ise günde 35 bin olarak hesaplandı.

Yorumlar (0)