Türkiye'nin tepkisi üzerine Almanya'dan vize açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesinin zorlaştırıldığı hakkındaki iddialara yanıt verdi. 2022'ye kıyasla bu yıl verilen Schengen vizesi sayısının 60 binden 100 bine çıktığı kaydedildi. Alman basını ise vize başvurularında ret oranının arttığı ayrıntısını öne çıkardı.

GÜNDEM 06.06.2023, 11:34 06.06.2023, 12:10 Hakan Öksüz
Türkiye'nin tepkisi üzerine Almanya'dan vize açıklaması

Türk vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesinin zorlaştırıldığına ilişkin haberler, son zamanlarda gündemin en tartışmalı konularından biri olmuştu. TOBB 79. Genel Kurulu'nda 30 Mayıs'ta yaptığı konuşmada konuya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize meselesinin "siyasi şantaj aracı" olarak kullanıldığını kaydetmiş ve sorunu çözeceklerini belirtmişti.

2023 Ocak-Mayıs döneminde verilen vize sayısı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, söz konusu mesele hakkında yazılı açıklamada bulundu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesiyle ilgili bir zorluğun olmadığı kaydedildi. Bu yılın ocak ile mayıs ayları arasında 100 bin civarında Türk vatandaşına Schengen vizesi, yaklaşık 18 bin kişiye de ulusal vize verildiği ifade edildi.

"Geçen yıla kıyasla daha fazla vize verildi, ayrımcılık yok"

Geçen yılın aynı döneminde 60 bin Schengen vizesi ile 16 bin ulusal vizenin verildiği hatırlatıldı. Bu yıl daha fazla sayıda vize verildiği, Türk vatandaşlarına karşı bir ayrımcılığın uygulanmadığı kaydedildi. 

Ret oranında artış var

Türkiye'den Almanya temsilciliklerine yapılan vize başvurularında ret oranının artması, Alman basınında yer buldu. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında 2017 yılında ret oranının yüzde 6,5 civarında olduğu, 2022'de bu oranın yüzde 15,7’ye yükseldiği kaydedildi. Almanya'ya yapılan başvurularda ise ret oranının yüzde 20'yi aştığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)