Türkiye'nin önerisi BMGK'da kabul edildi

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği ile mücadele planları çerçevesinde sunduğu 'sıfır atık' kararı BMGK'da (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) kabul gördü.

GÜNDEM 15.12.2022, 00:50 15.12.2022, 09:25
Türkiye'nin önerisi BMGK'da kabul edildi

BM Genel Kurulu, ülkemizin ana sunucusu, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu kararı oy birliğiyle kabul etti.

BMGK, bu kararla 30 Mart gününü 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak ilan etti.

Kararla, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten ulusal ve yerel sıfır atık girişimlerini teşvik etmek adına uzmanlık, tecrübe ve bilgiye dayalı, adil coğrafi temsil ve cinsiyet dengesi dikkate alınarak seçkin ve gönüllü kişilerden oluşan, üç sene görev yapacak olan bir danışma kurulu oluşturulması isteniyor.



Emine Erdoğan'ın gözetiminde yürütülüyor

Bahse konu girişimleri, çevreye karşı duyarlı atık yönetimi, sürdürülebilir üretim ve tüketim hususlarının BM çatısı altında ele alınmasının sürdürülmesi gerektiğine işaret edilen karar, mensup devletleri ve Birleşmiş Milletler ile diğer bölgesel ve uluslararası örgütleri sıfır atık girişimlerini uygulamaya yönlendiriyor. 

BM Çevre Programı'nın sıradaki 'Global Atık Yönetimi Görünümü' adlı raporunda sıfır atık girişimlerinin de yer bulması talep edilen kararla, BMGK Başkanı'ndan 2023'te 'Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Modellerine Yönelik 10 Senelik Çerçeve Programı' ve 'sıfır atık hususlarında üst düzey bir toplantı tertiplemesi isteniyor. 

Böylelikle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın gözetiminde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi', BMGK kararıyla desteklenmiş oldu.

Yorumlar (0)