Türkiye-Ermenistan 3'üncü normalleşme görüşmesi sona erdi

Türkiye ve Ermenistan arasında yapılan normalleşme görüşmelerinin üçüncüsü Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirildi. Tam normalleşme hedefiyle yola çıkılan ve ilki Rusya’da ikincisi Avusturya’da yapılan görüşmelerin dördüncüsü Türkiye ya da Ermenistan’da yapılabilir.

GÜNDEM 03.05.2022, 16:47 04.05.2022, 10:06
Türkiye-Ermenistan 3'üncü normalleşme görüşmesi sona erdi

Türkiye ve Ermenistan tam olarak normalleşme süreci için tekrar masaya oturdu. Normalleşme sürecinin temsilcileri tarafından gerçekleştirilen üçüncü görüşme Avusturya’nın başkenti olan Viyana’da gerçekleştirildi. Görüşme yaklaşık olarak 4 saat sürdü. Görüşmede Türkiye’yi eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç temsil ediyor.

Herhangi bir ön şart olmadan müzakereleri tam normalleşme hedefliyle devam ettirme kararı alınmıştı

Görüşmelerdeki ana hedef iki taraf arasındaki tam normalleşmenin gerçekleşmesini sağlamak. Görüşmelerin ilki Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilirken ikincisi ise Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirildi. Taraflar görüşmelerin ardından herhangi bir ön şart olmadan müzakereleri tam normalleşme hedefliyle devam ettirme kararı almıştı.

Dördüncü buluşma Türkiye ya da Ermenistan’da yapılabilir

2 Şubat tarihinden itibaren iki ülke arasında böylelikle uçuşlar başlamış oldu. İki taraf arasındaki dördüncü görüşmenin de Ermenistan ya da Türkiye’nin başkenti yapılma ihtimali bulunuyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Erivan yönetiminin daha cesur olması gerektiğini dile getirmişti.

Sürecin önkoşulsuz olarak devam ettirilmesi adına uzlaşılar yinelendi

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin bir açıklama yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Özel temsilciler daha önce planlandığı gibi tam normalleşme sürecini yerini getirmek adına ilan edilen hedefi teyit etmişlerdir. Bu kapsamda tam normalleşmenin sağlanması adına yapıcı ve samimi görüş alıverişinde bulunulmuştur. Bunun yanı sıra ilerlemenin sağlanabilmesi adına somut adımlar da ele alınmıştır. Özel Temsilciler ayrıca sürecin önkoşulsuz olarak devam ettirilebilmesi adına uzlaşılarını da yinelemişlerdir.

Yorumlar (0)