TNT açılımı nedir? TNT bombasının etkisi ve tarihi

Taksim'de gerçekleşen patlama sonrasında yapılan incelemelerde, terörist kadın tarafından kullanılan patlayıcının TNT olduğu açıklandı. Bu olayın sonrasında birçok kişi "TNT bombası nedir?" sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki, TNT açılım nedir, ne anlama geliyor? TNT’nin etkisi nedir? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 14.11.2022, 14:01 15.11.2022, 09:35
TNT açılımı nedir? TNT bombasının etkisi ve tarihi

İstanbul’un en kalabalık bölgelerinden olan Taksim'de dün meydana gelen üzücü hadisede 6 vatandaş yaşamını yitirdi. Olayın sonrasında saldırının TNT patlayıcısı kullanılarak gerçekleştirildiği belirlendi. Bu durumun sonrasında birçok kişi TNT ile ilgili araştırmalara başladı. Peki TNT nedir, nerelerde üretiliyor? TNT açılım nedir, etkisi nasıldır? İşte detaylar…

TNT açılımı nedir?

TNT bombasının açılımı Trinitrotoluen'dur. C6H2(NO2)3CH3 ve 2,4,6-trinitrotoluen formülünün olduğu bir kimyasal bileşik TNT, belirli alanlarda kimyasal sentezde bir reaktif biçiminde kullanılmaktadır. Ancak daha çok patlayıcı özellikleri bulunan bir madde biçiminde bilinmektedir. TNT'nin patlayıcı yıkıcılığı, bombaların standart karşılaştırmalı kuralı ve patlayıcı verimi şeklinde kabul edilmektedir. Kimya alanında TNT, yük transfer tuzları imal etmek üzere kullanılır.

TNT nedir?

Trinitrotoluen 80,6 derece içerisinde erime gösterir ve donması durumunda iğne gibi renksiz kristaller ortaya çıkarır. Benzin, aseton ve alkol, toluende çözüme gösterirken suda çözünmez. Suyu soğurma ve suda çözünmeme özellikleri, nemli koşullarda kullanımını rahatlatır. TNT, benzer güçlü patlayıcılara oranla daha kararlı bir bileşiktir.

TNT etkisi nedir?

Yaygın bir şekilde torpido, mayın ve bombalarda patlayıcı madde biçiminde kullanılmakta olan TNT, top halinde bulunduğunda, patlama esnasında ortaya çıkan sıkışmaya karşı koyar. Görülen şoka dayanıklılık göstermesi patlayıcının fiziki durumu ile ilgilidir.

TNT'nin patlamasının sonrasında ortaya saldığı toz saç, tırnak ve cildin mukozanın sararmasına, cilde değmesi durumunda ise kaşıntılı egzama neden olur. Yutma ya da nefes yoluyla vücuda girdiğinde idrar, böbrek, mide rahatsızlığına ve zehirlenmeye yol açar. İleri seviyelerde ise komaya bile sebep olduğu görülmüştür.

TNT’nin tarihi

TNT, ilk defa 1863 senesinde Alman kimyager Joseph Wilbrand tarafından bulundu. Uzun seneler boyu kullanılan ve patlayıcı özelliği bilinmeyen TNT, boyar madde biçiminde kullanılıyordu. TNT'nin patlayıcı etkisinin keşfedilmesi ile beraber ilk olarak 1902 senesinde Almanlar, 1907 yılında da İngilizler tarafından kullanılmaya başlandı. Bileşik, şu anda da yaygın bir şekilde kullanılmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)