Bant daraltma nedir? Bant daraltmayı kim uygular?

Bant daraltma nedir? Bant daraltmayı kim uygular? Bant daraltma nasıl uygulanır? Bant daraltma nasıl aşılır? Bant daraltma uygulaması ile ilgili eleştiriler nelerdir? Bazı toplumsal olayların ardından uygulanan bant daraltma ile ilgili merak edilenleri derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.11.2022, 14:19 15.11.2022, 09:35 Hakan Öksüz
Bant daraltma nedir? Bant daraltmayı kim uygular?

Bant daraltma ile ilgili internet üzerinden yapılan araştırmalar arttı. Dün İstanbul Taksim'de gerçekleştirilen terör saldırının ardından olay yerine ait bazı görüntüler paylaşıldı. Bazı haber siteleri ve kullanıcılar, eski patlama görüntülerini kullandı. Halkı paniğe sevk edebilecek nitelikte görüntülerin ve iddiaların paylaşılması üzerine Türkiye'de internet yavaşlatıldı. Twitter, Instagram ve YouTube gibi uygulamalar yavaşlatıldı. Bant daraltma uygulaması bir kez daha gündeme geldi.

Bant daraltma nedir?

Peki bant daraltma nedir? Vatandaşlar, bant daraltma nedir? sorusunun yanıtını araştırıyor. Bunun için önce bant genişliği hakkında bilgi vermek gerekir. Bant genişliği, bir internet sitesinin veri iletim kapasitesi olarak özetlenebilir. Bir sitenin bant genişliği en kadar fazlaysa, site o kadar hızlıdır. Bu kapasitenin bilinçli olarak düşürülmesi ve internet sitesinin veri iletim kapasitesinin zayıflatılması, bant daraltma olarak adlandırılmaktadır. 

Bant daraltma, "internete erişimin engellenmesi" değildir. Bant daraltma uygulaması ile internet siteleri yavaşlatılır ancak bu sitelere erişim tam olarak engellenmez. 

Bant daraltmayı kim uygular?

Bant daraltmayı kim uygular? sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Bazı sosyal olaylarda internet üzerinden yayılan bilgi kirliliğinin engellenmesi için bant daraltma uygulanmaktadır. Bant daraltma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanır.

Bant daraltma nasıl aşılır?

Peki bant daraltma nasıl aşılır? Bant daraltma, telefonlara indirilen sanal özel ağ uygulamaları ile aşılır. Bunlara VPN uygulamaları denir. 

Bant daraltma uygulaması eleştiriler

İnternetten yayılan dezenformasyonu engellemek için başvurulan bant daraltma uygulaması, bazı eleştirileri de beraberinde getirmektedir. Bant daraltma uygulaması ile birlikte sadece söz konusu olayın yaşandığı bölgedeki internetin yavaşlatıldığı, bunun da halkın doğru bilgiye ulaşmasının önüne geçtiği belirtiliyor. 

Yorumlar (0)