THY'den Boeing’e dava!

ABD merkezli uçak üreticisi Boeing’in en büyük müşterilerinden olan ve 24 adet Boeing 737 MAX tipi uçağı bulunan Türk Hava Yolları, bu uçaklarla ilgili belirsizliklerden ve süreç ile ilgili yeterli nitelikte açıklama yapılmadığından üretici şirkete dava açmaya hazırlanıyor.

GÜNDEM 19.12.2019, 21:34
THY'den Boeing’e dava!

Boeing, Endonezya ve Etiyopya’da 5 ay aralıkla düşen 737 MAX tipi uçakları yere indirmiş, yaşanan kazalardan sonra şirkete karşı güven küresel çapta azalmıştı. Kazaların ardından şirketin üretici fabrikalarında da birçok skandal meydana geldi.

THY'nin operasyon stratejisini bozdu!

Boeing, bu sorundan sonra küresel çapta itibar kaybetti. 2019 yılı itibarıyla teslim alınmış olması gereken 24 uçak, yaşanan bu sorun nedeniyle değerlendirilemedi. Günde 1200’ün üstünde uçuş gerçekleştiren ve 75 Boeing 737 MAX tipi uçak siparişi daha olan Türk Hava Yolları, 2019 yılında uçuş ağına 14 nokta eklemiş ancak bu uçakla ilgili yaşanan sorun sebebiyle, operasyon stratejisini yeniden kurmak zorunda kaldı.

Plan bozulunca bilet fiyatları arttı

Boeing 737 MAX’ın yere indirilmesi neticesinde kullanılmayan 24 uçuş operasyonarında kullanılmaması yurt içi uçuş sayılarını ve bilet ücretlerini olumsuz yönde etkiledi. THY’nin KAP’a (Kamu Aydınlatma Platformu) yaptığı açıklamada; yılın ilk 11 ayında önceki yıla göre arz edilen koltuk sayısında yüzde 6,7’lik azalış gerçekleşti. Uçak yetersizliğinden ötürü yaşanan azalmadan dolayı THY bilet fiyatlarını önceki yıla göre yukarı çıkardı.

737 MAX'ın üretimi süresiz durdurulmuştu

Boeing’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada içerisinde ABD’nin de bulunduğu birçok ülkede uçuş yasağı koyulan 737 MAX tipi uçağa, havacılık otoritelerinden tekrardan onay alınıncaya kadar üretimine de Ocak 2020’den itibaren süresiz ara verileceğini duyurdu. ABD Federal Havacılık Kurumu’nun (FAA) açıklamasında da, 737 MAX tipi uçakların tekrar havalanmasına ne zaman izin verileceği konusunda gerçekçi olmayan beklentilerin oluşturulmamasının gereksinimi konusunda ikâzda bulunmuştu.

Yorumlar (1)
sevgi anlaşmak değildir 4 yıl önce
çok geç kalınmış bir karar. Başından beri dava yoluna gidilseydi simdiye kadar yol alınmış olunurdu.