Tarihî yazma kalıplarının tamamı yandı

Tokat'ta 75. Yıl Yazmacılar Çarşısı'nda çıkan yangın söndürüldü ancak Türkiye'ye "yazma" üreten çarşı içinde bulunan tarihî yazma kalıplarının tamamı yok oldu.

GÜNDEM 19.01.2020, 11:48
Tarihî yazma kalıplarının tamamı yandı

Tokat'ta Yeniyurt Mahallesi'ndeki Yazmacılar Çarşısı'ndaki bir iş yerinde başlayan ve tüm çarşıyı saran yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor.

Kısa sürede büyüyen ve tüm çarşıyı saran alevleri görenler durumu 110 İtfaiye'ye ihbar etti.

Yangının bildirilmesi üzerine Tokat Belediyesi ile çevre ilçelerden bölgeye itfaiye ekipleri gönderildi.

Polis de Emniyet Müdürlüğüne ait TOMA ile su sıkarak yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Yangın sırasında, iş yerlerinde yazma yapımında kullanılan boya ve kimyasal maddeler bulunması sebebiyle zaman zaman küçük patlamalar oluştu.

Bir taraftan itfaiye ekiplerine TOMA'larla su sıkarak destek veren polis, diğer taraftan da çevrede güvenlik önlemi aldı.

Geç geldiklerini iddiasıyla iş yeri sahiplerinden tepki gören itfaiye ekipleri, uzun uğraş sonucu yangını söndürdü. Çarşıda büyük çaplı hasar oluştu.

Vali ve Belediye Başkanı geldi

Tokat Valisi Ozan Balcı ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da yangın bölgesine gelerek, söndürme çalışmalarını takip etti ve itfaiye yetkililerinden bilgi aldı.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tokat Valisi Ozan Balcı, duyulur duyulmaz yangına müdahale edildiğini ifade ederek, "Sevindirici olan kısım can kaybı olmaması. Bundan sonra neler yapılacak, ona bakacağız." diye konuştu.

"250 yıllık yazma kalıpları kül oldu"

Tokat Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan da yanan çarşıda inceleme yaparak esnafa geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yaklaşık 4 bin metrekare üzerine kurulu Yazmacılar Çarşısı'nda 20 civarında iş yeri bulunduğunu ve iş yerlerinin tamamen y

andığını belirten Tokat Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, "Esnafımızın büyük çaplı zararı var. Yetkililer hasar tespiti yapıyor. Burası Türkiye'nin yazmalarını yapan bir yerdi. Burada bir tarih vardı. En büyük kayıp da 200-250 yıllık yazma kalıpları yanıp kül oldu. En kısa sürede buranın tekrar canlandırılması için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

İş yerlerine gelen esnaf da maddi kayıplarının büyük olduğunu belirterek, "Yaptığımız el yazması kalıpları ile yazmalar tamamen yandı. Şimdi daha öncesi motiflere göre tekrar kalıplar hazırlanacağız. Tarihî kalıpların yok olması bizi çok üzdü. Devletten destek bekliyoruz." dediler.

Bazı esnafların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Yorumlar (0)