Süleyman Soylu: Bir baron daha yakalandı

Uyuşturucu operasyonları ile ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir baron daha yakalandı ve içeri atıldı. Uzun süredir peşindeydik. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi şu anda gözaltında” dedi. 

GÜNDEM 18.05.2022, 17:43
Süleyman Soylu: Bir baron daha yakalandı

Ankara’da medya temsilcileri ile bir araya gelen ve son dönemde yürütülen uyuşturucu ile mücadele çalışmaları hakkında bilgiler veren İçişleri Bakanı Soylu, “Bizim için en büyük tehlikelerden biri şu an metamfetamin tehlikesi. Biz bu tehlikeyi 2017’de, 2018’de gördük. Bonzai ve buna benzer uyuşturucu maddeler bir dönem hızla yayıldı. 2017’den itibaren geniş çaplı çalışmalar başlattık. Pek çok alandaki çalışmalarımızla bonzainin yayılımını en aza indirdik” ifadelerini kullandı. 

“Çok büyük bir zehir”

Metamfetaminin büyük riskleri içinde barındırdığını dile getiren Bakan Soylu, “Hem Türkiye hem de İran’daki metamfetamin yakalanmalarına baktığımızda, 2020 yılında İran’da 7,5 ton ele geçirilmiş. 2021 yılında bu rakam 25 ton olmuş. Yüksek seviyede yıkıcı özelliği var. Büyük bir zehirden bahsediyoruz. Bu maddeye kimi kristal adını veriyor, kimi de buz diyor. Çeşitli tanımlamalar ama bu çok büyük bir zehir. Bizim ülkemizde bu maddenin yakalanma oranları İran’a kıyasla az ama Avrupa’dan daha fazla” şeklinde konuştu. 

“Metamfetamin, tüm şehirlerimize yayılmış durumda”

Avrupa’da 500 milyonluk bir nüfus olduğunu hatırlatan Soylu, “Böyle bir nüfus genişliğine sahip Avrupa’da 2020 senesinde 2,2 ton metamfetamin ele geçirilmiş. Bizde ise bu rakam tam iki misli yani 4,1 ton. Geçen yıl ise bu rakam 5,5 tondu. Artış hızı ne yazık ki çok fazla. Bu büyük bir tehdit anlamına geliyor. 2015 senesine baktığımızda toplam 54 şehirde metamfetamin yakalaması gerçekleştirilmiş. Bu maalesef ülkemizde 12 seneden beri var. 2021’e geldiğimizde bütün şehirlerimize yayılmış vaziyette” dedi. 

“Urfi Çetinkaya’nın kardeşi gözaltında”

Uyuşturucu operasyonları ile ilgili bilgiler paylaşan Süleyman Soylu, basın toplantısında önemli bir haberi duyurdu. Soylu, “Bir baronu da şuan yakaladık. Kendisi gözaltına alındı ve içeride şu an. Uzun süredir peşindeydik. Kendisi Urfi Çetinkaya’nın kardeşi ve an itibariyle gözaltında bulunmaktadır. Bu da bir başka proje operasyonuydu” ifadelerini kullandı. 

“Bizim hedefimiz uyuşturucuyu yok etmek, uyuşturucuyu kullananı yok etmek değil”

Uyuşturucu madde bağımlısı kişilerin halk arasında dışlanmaması gerektiğini belirten Soylu, “Hastalarımızın tedavi süreçleri çok önemli. Valiliklerimizden kaymakamlıklarımıza kadar biz paylaştığımız tüm bilgilerde bu durumu bir hastalık olarak belirttik. Bu net bir şekilde hastalıktır. Kanser ne ise, bu da odur. Ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktan bahsediyoruz. Uyuşturucu ile mücadele bizim ana hedefimiz. Bizim hedefimiz uyuşturucuyu yok etmek, uyuşturucuyu kullananı yok etmek değil. Bizim onları bu yönelimden caydırmamız lazım. Ailelerimizi bu zehirden muhafaza etmemiz lazım” şeklinde konuştu. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına tepki gösterdi

Açıklamalarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Uyuşturucu satıcılarını alıyorsunuz ancak onların baronlarına ellemiyorsunuz” açıklamasına da yanıt veren Soylu, “Gerçeklikten uzak, komple temelsiz ve bilgiden yoksun bir açıklama. Birimlerimizi zan altında bırakan böyle bir açıklamaya sessiz kalmamız mümkün değil. Türkiye’nin konudaki mücadelesi ortadadır. Bu söylem, ülkemizin uyuşturucu ile mücadelesini etkisizleştirmeye teşebbüstür. Bu herhangi bir bilgi ile söylenmiş bir açıklama değil. Bizim neler yaptığımız ortada. 2016-2020 arasındaki 4 yılda tam 945 suç şebekesi çökertildi, 9 bin 633 şüpheli yakalandı” dedi. 

“2016’dan sonra operasyonlara hız verdik”

2016 sonrasında bu tarz operasyonlara ağırlık verdiklerinin altını çizen Bakan Soylu, “Peki, bu nasıl oldu? 2016’da hain darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı’mız ile bir araya geldim ve FETÖ’den boşalan alanları mutlaka birilerinin doldurmaya teşebbüs edeceğini arz ettim. Biz o yıldan bu yana geniş çaplı pek çok operasyona imza attık. Bu kapsamda da çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)