Zorunlu Trafik Sigortasında teminatlar iki katına yükseltildi

1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle uygulamaya konulacak olan, mecburi trafik sigortaları içerisinden ödenen maddi zararlar adına geçerli olan ve otomobil başına verilen teminat miktarı 50 bin TL’den 100 bin TL’ye yükseltildi. Bunun yanı sıra kaza için uygulanacak teminat miktarı ise 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıkarılacak.

OTOMOTİV 18.05.2022, 17:55 19.05.2022, 12:21
Zorunlu Trafik Sigortasında teminatlar iki katına yükseltildi

SEDDK tarafından dün Resmî Gazete’ de açıklanan Karayolları Motorlu Taşıtlar Mecburi Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife İşleme Esaslarına Mensup Yönetmelik'te gerçekleştirilen farklılıklara dair açıklama yaptı. SEDDK tarafından verilen bilgilendirmede, yapılan tertip ile beraber otomobil lerin rayiç miktarları ve hasar ödemelerinde mevcut olan değişimleri dikkate alarak mecburi trafik sigortası minimum teminat oranlarının 2 katına yükseltildiği belirtildi.

Teminat miktarları belirlendi

Mecburi trafik sigorta işleyişinin devam edebilmesini teminen en yüksek primlerde de yenilemeye gidildiği belirtildiği açıklamada, "Gerçekleştirilen yönetmelik farklılıkları ile 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, mecburi trafik sigortaları içerisinden ödenen maddi kazalar adına geçerli olacak otomobil başına yapılan teminat miktarı 50 bin TL’den 100 bin TL’ye yükseltilecek. Bunun yanı sıra kaza başına yapılan teminat miktarı ise 100 bin TL’den 200 bin TL’ye arttırılacak" şeklinde ifade edildi.

Sağlık tazminatı oranlarında da değişikliğe gidildi

Gerçekleşen teminat yükselişi sakatlanma ve sağlık harcamalarında uygulanan farklılıkları da beraberinde getirdi. SEDDK tarafından yapılan açıklamada, “Gerçekleştirilen teminat yükseltimi beraberinde, sakatlanma, ölüm teminatı ve sağlık giderleri adına tanımlanan limitleri de yükseltti. Geçtiğimiz zamanlarda limit 500 bin TL iken şu anda 1 milyon TL’ye çıkarıldı. Sigorta güvencesi ise 2 katına yükseltilerek trafik kazalarında tahribat yaşayan kişilere daha fazla bir güvence sistemi oluşturacaktır. Gerçekleştirilen limit artışlarının 2 katına çıkarılması durumuna bağlı olacak şekilde, sigorta firmalarınca mecburi trafik sigortaları güvencesinin içerisinde ödenmesi sağlanacak olan hasarları karşılayabilecek seviyede primlerin ödenmesine dair aktüeryal orantının yapılabilmesi ve sonuç olarak mecburi trafik sigorta akışının devam edebilmesini teminen maksimum primlerde de yenilemeye gidildi" ifadelerine yer verildi.

Bazı araçlara "Prim indirimi" açıklaması

Gerçekleştirilen bilgilendirmede, araçların olabildiğince en yüksek teknolojiye ve en az karbondioksit emisyon miktarlarıyla kullanılmasına vurgu yapıldı.

Sağlığa ve çevreye sahip çıkılması devam edilebilirliğin önlerde olmasının önem arz ettiğine vurgu yapan SEDDK, “Sürdürülebilirlik bölgesel etkilere dikkat edilerek yapıldığında ekonomik bir yapı için değerli. Bu şekilde düşünerek, SEDDK tarafından sıfır veya düşük emisyona sahip araçların mecburi trafik sigortası ödemeleri kısmında pozitif bir ayrımcılık gerçekleştirerek bu araçların tercih edilmesi için prim indirimi şekliyle teşvikinin sağlanmasını planlıyoruz. Bu sebeple yönetmelikle gerçekleşen tertip beraberinde araçların emisyon miktarlarına ve yakıt tarzına göre artırım veya indirim oluşturma yetki oranı yüzde 20’ye çıkarıldı. Mevzuyla alakalı teknik işlemlerin bitirilmesi sonrasında emisyon miktarı az olan belirli araçlara prim düşüşü uygulaması yapılacaktır" dedi.

Yorumlar (0)