'Şiddet yasası' TBMM'den geçti

Kadınları ve sağlık personellerini hedef alan şiddetin önlenmesine dair Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

GÜNDEM 12.05.2022, 22:26 14.05.2022, 09:51
'Şiddet yasası' TBMM'den geçti

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam ve AK Partili 109 vekilin imzasıyla sunulan teklif, Meclis Genel Kurulu'nda kabul görerek yasalaştı. 

Cezalar ağırlaştırıldı

Buna göre, Türk Ceza Kanunu'ndaki takdiri indirim sebepleri sınırlandırılıyor. Suçu işleyen şahsın salt indirim almaya yönelik kıyafetine özen göstermesi, kravat takması, takım elbise giymesi gibi duruşmadaki şekli davranış ve tutumları, takdiri indirim sebebi olarak görülmeyecek. Kadınları hedef alan şiddetle daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın tesisi maksadıyla kasten yaralama, kasten katletme, eziyet, işkence ve tehdit suçunun kadınlara karşı işlenmesi durumunda cezası artırılacak. Kasten katletme suçunda ceza müebbet hapisken, bu suçun kadınlara karşı işlenmesi durumunda verilecek olan ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse yükseltilecek. Küçük bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek olan kasten yaralama suçunun kadınlara karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı 4 ila 6 ay hapse çıkarılacak. İşkence suçunun kadınlara karşı işlenmesi durumunda cezanın 3 sene olan alt sınırı 5 sene hapse yükseltilecek. Israrlı takip olarak da nitelendirilen eylemler müstakil bir suç konumuna getirilecek.

Sağlık personelleriyle ilgili Mesleki Sorumluluk Kurulu kuruluyor

Özel veyahut kamuya bağlı sağlık tesislerinde görev yapan diş hekimi ve doktorlar ile diğer sağlık meslek üyelerinin, yaptıkları mesleğin kapsamında icra ettikleri teşhis, muayene ve tedaviye dair tıbbi uygulama ve işlemler sebebiyle gerçekleştirilen tahkikatlar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Personellerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri harfiyen uygulanacak.

Yasayla birlikte ayrıca Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun mensupları ve karar alma süreçleri de düzenleniyor olacak.

Sağlık personellerini hedef alan şiddet suçlarında verilecek olan ceza 6'da 1'i oranında artırılacak. ​

Yorumlar (0)