Kimyasal ilaç ithalatına son verecek projeydi...

Tekirdağ NKÜ (Namık Kemal Üniversitesi) tarafından bilimsel faaliyetlerin yapıldığı proje dahilindeki arı kovanlarının tahrip edilmesine dair güvenlik ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, "İlaç üretiminde sıklıkla kullanılan maddelerin yurt dışından ithal edilmesine bir son vermek, azaltmak ve arıcılık hususunda ülkemizin sahip olduğu dünya ikinciliğini geliştirmek istiyorduk. 4 milyon arı telef edildi, hastalıklara karşı dayanıklı olan üstün arı ırkları ise çalındı. Ümitsiz değiliz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Bu proje tamamlanacak ve Türkiye'ye kazandırılacak." dedi.

TARIM 12.05.2022, 23:01 14.05.2022, 09:51
Kimyasal ilaç ithalatına son verecek projeydi...

NKÜ Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Muz tarafından altı sene evvel Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da destekleriyle başlatılan proje çerçevesinde tabiatta, ziraatten uzak Uçmakdere mevkisinde toplam 200 kovanda arı yetiştirilmeye başlandı.

Kovanlar tahrip edildi

İlaç üretiminde kullanılacak olan arı ürünlerinin üretilebilmesi için altı senedir devam eden proje çerçevesindeki hastalığa dayanıklı arıların yer aldığı kovanlar tahrip edildi.

Muz'un şikayette bulunması üzerine güvenlik güçleri, bahse konu tahribatı yapan kişi veyahut kişilerin yakalanması amacıyla çalışma başlattı.

Projenin sürdürüldüğü bölgeye gelen ekipler bölgede ve kovanlarda inceleme yaparak Muz'dan bilgi edindi.

"İlaç üretiminde dışa bağımlılığı sonlandırmak istiyorduk"

Prof. Dr. Muz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, projenin sürdürüldüğü arazinin tel örgü ile çevrilmiş olduğunu dile getirdi.

Arıların en üst düzey arılardan seçilip proje çerçevesinde kendilerine hibe edildiğini dile getiren Muz, "İlaç üretiminde sıklıkla kullanılan maddelerin yurt dışından ithal edilmesine bir son vermek, azaltmak ve arıcılık hususunda ülkemizin sahip olduğu dünya ikinciliğini geliştirmek istiyorduk." diye konuştu. 

"4 milyon arı telef edildi"

Prof. Dr. Muz, "Hedeflediğimiz asıl şey, insan sağlığı için apiterapide kullanılan ürünlerin kalıntı olmadan üretilmesi amacıyla arı ürünlerinin de kalıntı olmadan üretilmesiydi." dedi. 

Çalışmanın yapıldığı bölgede 200 kovanın kullanılamaz bir duruma getirildiğini kaydederek Muz, "4 milyon arı telef edildi, hastalıklara karşı dayanıklı olan üstün arı ırkları ise çalındı." ifadelerini kullandı. 

Muz, proje boyunca hastalıklardan ari arı kolonileri yetiştirdiklerini aktardı.

"Vazgeçmeyeceğiz"

Genetik açıdan üstün ırklarda arılar yetiştirdiklerine işaret eden Muz, şöyle konuştu:

"Bu arılar çok uysaldı ve yüksek miktarda bal üretebiliyordu. Birkaç gün evvel buraya geldik ve her şeyin tahrip edildiğini gördük. Yüksek protein ihtiva eden numuneler çalındı, kolonilerimizin ana arıları çalındı. Bu bir proje hırsızlığıdır. İthalatın kesilmesini hedeflemiştik. Güvenlik güçleri inceleme yaptı, delil topladı. Ümitsiz değiliz. Asla vazgeçmeyeceğiz. Bu proje tamamlanacak ve Türkiye'ye kazandırılacak."

Yorumlar (0)