Şentop: DBP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırılmalı

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde gerçekleştirilen gösteride polise yumruk atan DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’e sert tepki gösteren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Polise yönelik bu hareket kabul edilemez. DBP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırılmalı” dedi. 

GÜNDEM 14.06.2022, 09:51 14.06.2022, 15:43
Şentop: DBP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırılmalı

Aydeniz’in polise yönelik yumruklu saldırısını ‘hadsizlik’ olarak yorumlayan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Milletvekili olarak görev yapan bir kişinin polise yönelik bu tarz çirkin bir harekete teşebbüs etmesi, en düşük tabirle hadsizliktir. Milletvekillerine verilen dokunulmazlık, onları suç işleme konusunda özgür kılmaz. Kimsenin böyle bir özgürlüğü yoktur. Milletvekillerine verilen dokunulmazlık hakkı, meclis çalışmalarını güvence altına alabilmek adına sunulan bir haktır. Yani burada amaç, meclis çalışmalarını korumaktır. Birilerinin dokunulmazlık kılıfına bürünerek polislerimize saldırması tam anlamıyla hadsizliktir” şeklinde konuştu. 

“Meclisimizin bu konuda adım atmaya yetkisi vardır”

Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğinin altını çizen Şentop, “Dokunulmaz hakkı bulunan bir kişinin, görevini yapmaya çalışan bir devlet memuruna bu tarz çirkin bir harekette bulunma özgürlüğü yoktur. Bence bu tarz suçlar da dokunulmaz kapsamında değerlendirilmemesi gereken suçlardır. Teknik açıdan dokunulmazlık kapsamında gözükse, meclisimizin bu konuda adım atmaya yetkisi vardır. Mevzuatlara bakıldığında da bu tarz suçlarda tolerans göstermemek gerektiğini net bir şekilde görüyoruz. DBP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırılmalı. Benim şahsi kanaatim bu yönde” ifadelerini kullandı. 

“Dokunulmazlığın kaldırılması ve hak edilen cezanın verilmesi gerekir”

Bu konuda bir girişim olması halinde atılacak adımları anlatan TBMM Başkanı Şentop, “Eğer bize böyle bir talep gelmesi halinde biz bunu Karma Komisyonu’na sevk ediyoruz. Karma Komisyonu’nda da değerlendirildikten sonra bu konuda yetki Genel Kurul’a kalmış oluyor. Ben bu olay hakkında yalnızca şahsi düşüncelerimi söylüyorum. Bu tarz bir suçta mutlaka dokunulmazlığın kaldırılması ve hak edilen cezanın verilmesi gerekir. Polise bu tarz saldırı girişimlerini asla kabul edemeyiz. Bu duruma tolerans gösterme gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Bu hadsizlik, karşılığını bulmalıdır” dedi. 

Yorumlar (0)