Sahil Güvenliğin ilk kadın komutanı görevine başladı

Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ataması yapılan Üsteğmen Emre Çamkerten İstanbul Grup Komutanlığı bağlısı TCSG-29 numaralı bota Sahil Güvenliğin ilk kadın komutanı olarak göreve başladı.

GÜNDEM 19.04.2022, 11:39
Sahil Güvenliğin ilk kadın komutanı görevine başladı

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ilk kadın sahil güvenlik bot komutanı dümen başına geçti. Üsteğmen Esra Çamkerten, TCSG Güven Gemisi’nde Arama Kurtarma Subayı ve Silah Subayı olarak görev aldıktan sonra İstanbul Grup Komutanlığı bağlısı TCSG-29 numaralı bota Sahil Güvenliğin ilk kadın komutanı olarak göreve başladı.

İstanbul Boğazı’nın emniyetine ve deniz güvenliğine ilişkin görev yapan Çamkerten, “Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ilk kadın bot komutanıyım. Mesleğimizde, kadın ve erkek ayrımı yok. Cinsiyeti bir kenara koyuyoruz ve insan olarak görevimizi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı sorumluluk alanında, denizlerde mal ve can güvenliğinin sağlanması, bütün yasa dışı faaliyetlerin önlenmesiyle deniz kaynaklarının sürdürülebilir şekilde korunmasına dair faaliyetler bütün hızıyla sürdürülüyor. Bölge Komutanlığı’nın bünyesinde 4 Mobil Radar Timi, 7 Dalış Timi, 51 adet yüzer unsur, 5 Karakol Komutanlığı ve 3 Grup Komutanlığı yer alıyor.

İstinye’de ilk kadın sahil güvenlik bot komutanı olarak görev alan Çamkerten 2016 senesinde Denizcilik Fakültesi’nden mezun olmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevine subay olarak başladı. 5 senedir Sahil Güvenlik’te görev alan Çamkerten, TCSG Güven Gemisi’nde de 2 yıldır Arama Kurtarma Subayı ve 1 yıldır da aynı gemide Silah Subayı olarak görevliydi. TCSG-312 nolu botta 1 yıl ikinci komutan olarak görev almasının ardından ise 2021 yılının Temmuz ayında TCSG-29 numaralı bota Sahil Güvenliğinin ilk kadın bot komutanı olarak atandı. Denizlerde mal ve can güvenliğinin sağlanması maksadıyla öz veri ile görev alan Üsteğmen Esra Çamkerten, müdahalenin gerekli olduğu durumlarda diğer bot personelleriyle beraber denize açılıyor.

“Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ilk kadın bot komutanı olarak görevliyim”

Çamkerten yaptığı açıklamada, “TCSG-29 Komutanlığı’nda bot komutanı olarak görevliyim. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda ilk kadın bot komutanıyım. Denizcilik Fakültesi’nden mezunum. Öğrenciliğimde Sahil Güvenlik Komutanlığı resmi internet sitesine bakardım. İçimde hep subay olma isteği vardı. Mezun oldum ve ardından resmi sitede sözleşme subay alımı ilanına başvuru yaptım ve 5 senedir bu işi yapıyorum.

Eğitimimiz Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda başladı. Sporla alakalı olan insanın kolay bir şekilde tamamlayabileceğini düşündüğüm bir süreçti. Temel askerlik eğitimimizi orada bitirdikten sonra Antalya’da bulunan Sahil Güvenlik Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’nda eğitimimizi sürdürdük. Antalya’daki eğitimimiz icra edeceğimiz göreve dair olmakla beraber spor derslerimiz de her gün vardı. Eğitim sürecimiz hem yorucu hem de eğlenceliydi.” dedi.

“Mesleğimiz için kadın ve erkek ayrımı yok”

Üsteğmen Çamkerten mesleğinde kadın ve erkek ayrımı olmadığını söyleyerek, “Görevimi yaparken beni en fazla etkileyen olaylar arama kurtarma esnasında başımıza gelenlerdir. Bütün vakaları ne yazık ki sağ kurtaramıyoruz. Özellikle cansız bir bedeni sudan çıkarmak insanı kahrediyor. Görevimi yaparken zorlandığım anı söyleyemem ancak işimi de severe yapıyorum. Kaç tane olaya müdahale ettiğimi hatırlamıyorum. O kadar çoktur. Bizim işimizde kadın ve erkek ayrımı yok. Cinsiyeti bir kenara bırakıp insan olarak görevimizi yapıyoruz. Sen kadınsın ben erkeğim düşüncesi bize göre değil.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)