"S-400leri depoda bekletmek için almadık"

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400 sistemlerinin "depoda bekletmek" için alınmadığını söyledi.

GÜNDEM 16.11.2019, 14:20
"S-400leri depoda bekletmek için almadık"

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yayın kuruluşu CNN Türk'te bir programa konuk oldu. Katıldığı programda Rusya'dan satın alınan ve özellikle ABD'nin çok tepki gösterdiği S-400 füze savunma sistemleri hakkında konuşan Demir, ABD'nin yaptığı "alın ama kullanmayın" teklifinin çok yanlış olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Demir, ABD ve Türkiye arasında S-400ler yüzünden çıkan gerginliğin çözülmesi için her iki tarafın da yetkililerinin çok çaba harcadığını belirtti. Demir, S-400lerin kullanılmaması hakkında "Ülke olarak bir sistemi bunca para verip alıyorsanız, bir ihtiyaca binaen ve kullanmak için alıyorsunuz" şeklinde konuştu.

ABD, F-35ler için endişeli

ABD, Türkiye'nin satın aldığı S-400 sisteminin Amerikan yapımı F-35 yeni nesil savaş uçakları için önemli bir tehlike yarattığını, bu yüzden de Türkiye'nin F-35 üretim programına üyeliğinin dondurulduğunu ve F-35 teslimatının yapılmayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü Amerika seyahati öncesi açıklamalarında S-400 sistemini bırakıp da NATO'nun Patriot füze savunma sistemine geçişin "mümkün olmadığını" belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35 için de ABD Başkanı Donald Trump ile anlaşmayı ümit ettiğini ifade etmişti.

"Ben şimdi Patriot sebebiyle S-400’ü bırakamam ki"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinin sonunda Türkiye'ye dönerken kendisiyle birlikte olan medya mensuplarına “Patriotları almaya hazır olduğumuzu Sayın Trump'a söyledim. Patriotları alırken S-400'ü tamamen kaldırma teklifini biz egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. Ben şimdi Patriot sebebiyle S-400’ü bırakamam ki. Sen bana Patriot vereceksen ver. Yunanistan’a aynı şeyi söyleyebiliyor musun? Söyleyemiyorsun. Peki, Türkiye’ye niye bunu söylüyorsun? Orada S-300 var. Hadi ona da sat Partiot. Bizim elimizdeki donelerimiz güçlü. Adımlarımızı da ona göre atıyoruz, atacağız” şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar (0)