Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Yüzde 64 ihtimalle İstanbul'da deprem olacak!

Prof. Dr. Naci Görür yapılan ölçümler neticesinde Marmara depreminin ardından fayda oluşan enerji birikiminin patlayacağı noktanın yüzde 64 ihtimalle İstanbul olacağını açıkladı.

GÜNDEM 21.10.2020, 21:12 21.10.2020, 21:20
Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Yüzde 64 ihtimalle İstanbul'da deprem olacak!

Prof. Dr. Naci Görür katıldığı Haber Global’da İstanbul depremine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Görür, Marmara depreminin ardından oluşan enerjiyi fay hattının kaldıramayacağını ve oluşacak olan çok büyük bir deprem sonucunda çok ciddi hasarlar meydana gelebileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Görür şunları söyledi:

En riskli bölgeler...

“Bir defa jeolojik ve zemin dikkate alındığında en tehlikeli olan yerler Avrupa Yakası ve Avrupa Yakası’ndan Haliç’ten başlayarak Silivri’ye kadar dek giden ve sahilden ilk 10 km’lik alanı kapsayan bölge. Neden buralar en riskli yerler? Bölge jeolojisinden ötürü. Bizim tersiyer diye adlandırdığımız kayalar, yani iyi bir şekilde çimentolanamamış, kirli, yumuşak, kumlu ve içinde su seviyesinin olduğu kaya zemin değil. Sert kayalar değil. Bunlar şiddetli bir sarsıntı esnasında heyelan yapma özelliği taşıyan, halk dilinde çürük zeminlerdir. Bu çürük zeminler depremi fazlaca arttırıyor. Depremin etkisini x olarak ifade edersek, buralardaki etki, 5x, 10x olabilir. Bu zemin etkiyi de arttırıyor.

Depremde bir fay kırıldığı zaman enerjisinin bir kısmını boşaltır. Enerjisini başka bir yere yönlendirir. Biz dikkatli olunmasını öneriyoruz.”

“Marmara depreminin ardından bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz”

Deprem olasılığı yüzde 64

Yorumlar (0)