Pençe Şimşek operasyonunda yeni gelişme: '7 ex daha'

Türkiye’nin teröristlere yönelik sınır ötesi operasyonları sürerken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son bilanço hakkında bilgi verdi.

GÜNDEM 03.05.2021, 10:18 04.05.2021, 00:38
Pençe Şimşek operasyonunda yeni gelişme: '7 ex daha'

Türk ordusunun, Pençe-Yıldırım ve Pençe-Şimşek operasyonları hız kesmeden sürüyor. 

Hulusi Akar son rakamları paylaştı

Sınır ötesi operasyonlar devam ederken Milli Savunma Bakanı Akar, operasyonlarda etkisiz hâle getirilen terörist sayısı hakkında son rakamları paylaştı. Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte Irak’ın kuzeyinde devam eden operasyonların yönetildiği Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'nda incelemelerde bulundu.

Hava harekatlarındaki helikopterlerin 300-500 sorti gerçekleştirdiğine vurgu yapan Hulusi Akar,"Maalesef dost zannettiğimiz ülkeler PKK'ya birçok füze verdiler. Bu sebeple bu füzelerin her biri büyük bir tehlike ve büyük bir risk." sözlerini kullandı.

“Toplam 53 terörist etkisiz hale getirildi”

Bu olumsuzluklara rağmen operasyonları başarılı bir şekilde yürüttüklerini açıklayan Hulusi Akar, şunları kaydetti:

"Bugün 7 terörist daha etkisiz hale getirilince etkisiz hale getirilen terörist sayısı bugün 53'e ulaştı. Bir mağara vardı ve mağaraya giriş özel birkaç teknik gerektiriyordu. Komandolarımız, Özel Kuvvetlerimiz mağaranın altını üstüne getirerek 7 teröristin cesedine ulaştılar. Bu teröristlerden birisi de oranın bölge sorumlusu. Arkadaşlarımız ise herhangi bir kayıp olmadan bu işi başarıyla tamamladı. Onların alınlarından öpüyorum.”

Türkiye’nin hukuku ve hakkı için yurt içi ve yurt dışında mücadeleye devam ettiklerini belirten Akar, bütün terörist gruplara karşı sergilenen mücadelede bir fedakarlık ve kahramanlığın bulunduğunu aktardı.

Yalnızca terör gruplarına değil, Türk milleti ve Türkiye’ye yönelik her çeşit tehdide bir mücadele verdiklerini dile getiren Akar, ayrıca kardeş ve dost ülkeler Libya ile Azerbaycan’a destek vermeye gayret ettiklerini kaydetti.

Kuzey Irak’taki operasyonun 23 Nisan’da başlatıldığını hatırlatan Hulusi Akar, operasyonun sürdüğü bölgenin zorlu koşullara sahip olduğunu, helikopterlerin yere teker koyamadıklarını söylerken, buna rağmen bugüne kadar yapılması gereken her şeyin yapıldığını ifade etti.

“Operasyonlarda 7 şehidimiz var”

Operasyonlar sonucunda 7 askerin şehit olduğunu aktaran Akar, şehitlere rahmet dilerken yaralı askerlere de acil şifalar diledi. Yaralıların Ankara'ya getirilerek, en iyi koşullarda tedavi edildiklerini belirten Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ele geçirilen malzemelere bakıldığında bu teröristlere bunları kimler verdi? Bunların hepsinin tartışılması gerekiyor. Bugüne kadar 16 silah, 3 bin civarında mühimmat yakalandı. Bilhassa bu mağarada bulunanlar arasında uzaktan kumandalı 2 adet Doçka bulunuyor. Hava Kuvvetleri hedefi vurduğunda kendilerini bir şekilde emniyete alabiliyorlar. Zagros denilen dürbünlü keskin nişancı, Kanas keskin nişancı tüfeği, M-16, Kalaşnikof, Bixi, RPG roketatar gibi silahlar var. Kalaşnikoflarda susturucular bulunuyor. Bomba atarlar, ileri teknoloji muhabere sistemleri vs. birçok mühimmat var. Aramalarda birçok belge doküman ele geçirildi. Arkadaşlar orada incelemelere devam ediyorlar. Balkaya/Keri Dağı sorumlusunun orada olduğu belirtiliyor."

Türkiye’nin sürdürdüğü operasyonların hukuka uygun olduğunu belirten Akar, karşı tarafın ise her türlü namertliği, alçaklığı ve namussuzluğu yaptığını dile getirdi.

“PKK, Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamaz”

Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve Türkiye’nin, Kürt vatandaşlarla hiçbir probleminin bulunmadığını söylerken Kürtlerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci sınıf vatandaşı olduklarına dikkat çekti. Amacın teröristlerle mücadele etmek olduğunu ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK hiçbir şekilde ve koşulda Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamaz. Zaten onlarda da esasen bir kimlik problemi var. İçlerinde Ermeni, Afrikalı, Avrupalı, ve maalesef Türk de var. Bu yüzden PKK bir terör örgütü, terörist bir grup." 

“84 milyon, terör belasından kurtulacak”

Hulusi Akar, yurt dışındaki medya kuruluşlarının, TSK’nin operasyonlarını, teröristlere karşı faaliyetten ziyade etnik ayrımcılık yapılıyor gibi gösterdiğine dikkati çekti. Tek hedefin, teröristler olduğunu ifade eden Akar, 84 milyonu terör belasından kurtaracaklarını kaydetti.

Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayan Hulusi Akar, terörist faaliyetlerin başının ezilmesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:

"Türkiye’de refahımız ve güvenliğimiz için mücadele etmem. Bazıları soruyorlar 'Niye Suriye'ye girdik?' diye soruyor. Suriye'ye girmeseydik ve operasyonları gerçekleştirmemiş olsaydık güneyimizdeki oluşum daha farklı ve daha ağır bir biçimde güvenliğimize karşı tehdit ve risk, oluşturacaktı. Buna engel olundu." 

“Soykırım kesinlikle yaşanmamıştır”

Gündemdeki 1915 olaylarına ilişkin Ermeni soykırımı iddialarına da açıklık getiren Akar, soykırımın yaşanmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Soykırım kesinlikle yaşanmamıştır. Tarih da bunu net bir şekilde gösteriyor. Siyasiler tarihçilik yapamaz ve yapmamalı. Tarihteki belge, bilgi, görgü ve tespitlerin hepsi çok açık şekilde 1915'te de böyle bir şeyin yaşanmadığını gösteriyor. Amerikalıların açıklaması; kendi anlaşmalarını, tarihlerini, sözleşmelerini inkar etmek anlamına geliyor. Amerikalıların NARA adında bir milli arşivleri bulunuyor. O raporlarda çok açık bir şekilde İngilizler, Amerikalılar 1914-1915'te 1920'deki raporlarda Ermeniler ve Türkler, 500 yıldır birlikte yaşıyorlar, biz karışmazsak ya da bu düzeni bozmazsak 500 yıl daha birlikte yaşarlar.' Rapor açık."

Yorumlar (0)