Oktay'dan Yunanistan'a "işgalci" tepkisi: 307 yıl Türk toprağıydı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye'nin işgalci olduğunu" söyleyen Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou'ya tepki gösterdi. Oktay, Kıbrıs'ın 1571 senesinde İkinci Selim tarafından fethedildiğine ve 307 sene boyunca Türk toprağı olduğuna dikkat çekerek, Ada'nın söz konusu süreçte en güvenli ve huzurlu zamanlarını yaşadığını söyledi. 

GÜNDEM 22.09.2020, 11:37 22.09.2020, 11:46
Oktay'dan Yunanistan'a "işgalci" tepkisi: 307 yıl Türk toprağıydı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) işgal altında olduğunu iddia eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'ya tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou'nun Meis Adası'nda askerleriyle birlikte gösteri yaptığını, ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşayanların haklarını göz ardı eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) ziyaret ettiğini belirtti. 

"Söylediklerinin tarihi bir dayanağı yok"

Oktay, Yunanistan'ın Kıbrıs Adası'nda "Rum Cumhuriyeti"nin inşa edilmesini hedeflediğini ve Kıbrıs Türklerinin varlığını yok saydığını kaydederek, Sakellaropoulou'nun "Türkiye'nin saldırgan bir tavır sergilediğini" iddia etmesinin tutarsız olduğunu söyledi. 

Sakellaropoulou'nun açıklamalarının hiçbir şekilde tarihi dayanağı olmadığını ve sadece provokasyon niteliği taşıdığını aktaran Oktay, kendisine bazı gerçeklerin anımsatılması gerektiğini ifade etti. 

"Kıbrıs, fetihten sonra 307 sene Türk toprağıydı"

Oktay, Kıbrıs'ın 1571 senesinde İkinci Selim tarafından fethedildiğine ve 307 sene boyunca Türk toprağı olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs'ın söz konusu süreçte en güvenli ve huzurlu zamanlarını yaşadığını söyledi. 

İngiliz yönetiminin olduğu 1878-1960 yılları arasında Yunanistan'ın sürekli Kıbrıs Adası'nı kışkırttığını ve Enosis (Ada'nın Yunanistan'a bağlanması) hedefinde olduğunu belirten Oktay, Yunanistan'ın Kıbrıs'taki ortaklık devletini ırkçılıkla yıktığını kaydetti.

"Yunanistan, Kıbrıs Türklerini ortadan kaldırmak istedi"

Oktay, Yunanistan'ın 15 Temmuz 1974 tarihinde Nikos Sampson'u Kıbrıs Adası'na yolladığını ve darbeye sevk ettiğini belirterek, ayrıca söz konusu ülkenin "Helen Cumhuriyeti"ni ilan ettirdiğini söyledi.

Yunanistan'ın ırkçı bir tutum sergileyerek Kıbrıs Türklerini ortadan kaldırmak ve siyasi iradesini yok saymak amacıyla silahlı saldırılara destek verdiğini aktaran Oktay, Türklerin Kıbrıs Adası'nı işgal etmediğini, aksine işgal teşebbüsünü önlediğini belirtti.

"Türkiye, onları zulümden kurtardı"

Oktay, Türkiye'nin 20 Temmuz 1974 tarihlerinde garantör statüsünü kullanarak yasal biçimde Kıbrıs Adası'na çıktığını ve Kıbrıs Türklerini zulümden kurtardığını kaydederek, Türkiye sayesinde Kıbrıs Adası'nda 1974 yılından beri savaş ve ihtilaf olmadığını aktardı.

"Çözümsüzlüğün sürmesini istiyorlar"

Türkiye'nin Kıbrıs meselesinde her zaman çözümün yanında olduğuna dikkat çeken Oktay, Rumların uzlaşmaz tutumu nedeniyle söz konusu problemin aşılamadığını ifade etti. Oktay, Yunanistan'ın bu süreçte çözümsüzlüğün sürmesi için yoğun çaba harcadığını da ekledi. 

Sakellaropoulou ne demişti?

Sakellaropoulou, Doğu Akdeniz ve Ege'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'nin "yasa dışı" çalışmalar yürüttüğünü iddia etmişti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) "işgal altında" bulunduğunu iddia eden Sakellaropoulou, kilisenin Kıbrıs Helenizmi'nin muhafaza edilmesinde önemli bir role sahip olduğunu kaydetmişti. 

Yorumlar (0)