MSB'den ABD-PKK ortak tatbikatına tepki

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin terör örgütü PKK/YPG ile Kamışlı’da gerçekleştirdikleri tatbikata tepki gösterilerek “Dost ve müttefik ülkelerden beklentimiz; terörle mücadelemize samimi destek verilmesidir” denildi.

GÜNDEM 24.08.2023, 13:47 Şeyda Gül
MSB'den ABD-PKK ortak tatbikatına tepki

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Deniz Albay Zeki Aktürk, gündemdeki sıcak başlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ve PKK/YPG’nin ortak tatbikatı

15-17 Ağustos tarihlerinde ABD ve PKK/YPG terör örgütü Haseke/Kamışlı’da ortak silahlı tatbikat gerçekleştirdiğini hatırlayan Aktürk, ABD’nin, DEAŞ’la mücadele bahanesiyle PKK/YPG terör örgütüne desteği devam ettiğini söyledi. Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütü kullanılarak mücadele edilemeyeceğini ifade eden Aktürk, “Yani, terörle mücadele teröristlerle yapılmaz. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimiz; PKK/YPG terör örgütüne yapılan yardım ve desteğin durdurulması ve terörle mücadelemize samimi destek verilmesidir” dedi.

Ukrayna limanından çıkan gemi ve tahıl girişimi

“Tahıl Girişimi ilgili bizim duruşumuz net” diyen Aktürk, daha önce başarısı, faydası ispatlanmış Tahıl Girişimi’nin dörtlü olarak devam etmesinden yana olduklarını belirtti. Bunun dışındaki alternatiflerin şuanda gündemde olmadığını hep ifade ettiklerini söyleyen Aktürk, Ukrayna’nın geçen hafta inisiyatif alarak bir gemisini yola çıkardığını söyledi. İstanbul Boğazı’na kadar güvenli şekilde geldiğini ticari gemilerin boğazlardan geçmesi için herhangi bir engel söz konusu olmadığını kaydeden Aktürk, burada önemli olanın çatışma ortamından bu gemilerin emniyetli şekilde boğaza kadar gelmeleri olduğunu aktardı. Şuana kadar da başka bir gemi çıkışı olmadığını söyleyen Aktürk, bunun alternatif bir yol olabilmesi için sürekli hale gelmesi lazım gerektiğini söyledi. Rusya’nın bundan sonra çıkacak gemilere karşı tavrının ne olacağının kimsenin bilmediğine dikkat çeken Aktürk, “Onun için biz tekrar duruşumuzu ifade edelim ve Tahıl Girişimi’nin dörtlü olarak, devamından yana olduğumuzu ifade edelim” ifadelerini kullandı.

KKTC’deki yol çalışması

Pile Köyü’nün, Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı bir köy olduğunu hatırlatan Aktürk, KKTC vatandaşlarının Pile köyüne gitmek için İngiliz üssünden geçmek zorunda kaldığını ve bunun da sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin 2004 yılında aynı bölgede yaptığı yol çalışmasına BM’nin bir itirazı olmadığını söyleyen Aktürk, ancak 2001 yılından bu yana yapılmak istenen Pile-Yiğitler Yolu’na müdahale ettiklerini belirtti. Aktürk, “BM Barış Gücü’nün Rumların yaptığı yola hiçbir şey dememesine rağmen Pile-Yiğitler yoluna müdahale etmesi BM’nin tarafsızlık ilkesine aykırı bir durumdur. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Yolun yapımına ilişkin inşaatın devam edip etmeyeceğinin kararını da KKTC verecek” dedi.

Son bir haftada 40 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Aktürk, “Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil; son bir haftada 40 terörist etkisiz hâle getirildi. Böylelikle 1 Ocak’tan itibaren etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bin 102’ye ulaştı” bilgisini verdi.

“Mücadelemiz, tek bir terörist kalmayıncaya kadar aynı azim ve kararlılıkla devam edecek” ifadelerini kullanan Aktürk, bu yılın başından itibaren harekât bölgelerine (Suriye) terör örgütü tarafından 93 taciz ve saldırıda bulunulduğunu kaydetti. Aktürk, “2’si son bir haftada gerçekleştirilen taciz ve saldırılarda kahraman komandolarımızın anında müdahalesi ile 32’si son bir haftada olmak üzere 809 terörist etkisiz hâle getirildi” ifadelerini kullandı.

Sınır güvenliği

Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 351 şahısın yakalandığını söyleyen Aktürk, bu şahıslardan 10’u FETÖ mensubu olmak üzere 11’i terör örgütü üyesi olduğunu belirlediklerini vurguladı.

Öğrenci personel temini

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerinin planlandığı şekilde devam ettiğini anlatan Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tabip subay ve sağlık astsubayı ihtiyacının karşılanması maksadıyla Tıp, Diş, Eczacılık Fakültelerine ve Sağlık Meslek Yüksekokullarına Millî Savunma Bakanlığı nam ve hesabına okutulmak ve 2023-2024 yılında eğitime başlamak üzere askerî öğrenci alınacağını söyledi. Aktürk, “Temin Faaliyetinin 2’nci Seçim aşamaları 28-29 Ağustos tarihleri arasında MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı/Ankara’da icra edilecek” dedi.

Yorumlar (0)