MSB: 30 günde 252 teröristi etkisizleştirdik!

Millî Savunma Bakanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, son bir ayda yurt içi ve yurt dışında 45 operasyon yapıldığını bu operasyonlarda 252 teröristin etkisizleştirildiğini duyurdu.

GÜNDEM 20.12.2020, 12:08 20.12.2020, 12:48
MSB: 30 günde 252 teröristi etkisizleştirdik!

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri), Türkiye'nin ve Türk milletinin güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, ülke içinde ve ülke dışında PKK, KCK, PYD, YPG, FETÖ, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğinin belirtildiği haftalık bilgilendirme açıklamasında, bu çerçevede son 30 günde ülke içi ve ülke dışında 9’u büyük ve 36’sı orta çapta olmak üzere 45 operasyon icra edildiğini ve bu operasyonlarda 75 teröristin etkisiz duruma getirildiği bildirildi.

msb bina milli savunma bakanlığı binası

Sınır güvenliği

Sınır güvenliği çerçevesinde 30 gün içinde yasa dışı sınır geçiş girişiminde bulunan 7.233 şahsın yakalandığı, 34.898 şahsın ise sınırı geçemeden engellenip geri itildiği, sınırı geçme teşebbüsünde bulunan 17’si FETÖ'cü toplam 34 terör örgütü mensubunun da yakalandığı belirtildi.

Sınır Fiziki Güvenlik Önlemleri çerçevesinde; Suriye sınırında planlanan 837 kilometre huduttan 832 kilometresinin, İran hududunda planlanan 170 kilometre hududun 147 kilometrelik bölümünün yani toplamda 979 kilometre Modüler Beton Duvar inşa edildiği ve hudut emniyet önlemlerinin artırıldığı kaydedildi.

Suriye'nin kuzeyi

Suriye Harekât Alanlarında (Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Fırat Kalkanı Harekâtı) sağlanan emniyet, huzur ve barış ortamını bozmak amacıyla sızma ve saldırı girişiminde bulunan terör örgütü PKK/YPG mensubu teröristlerin kahraman Türk komandoları tarafından etkisiz duruma getirildiğini, bu çerçevede Suriye Harekât Alanlarında (Barış Pınarı Harekâtı, Zeytin Dalı Harekâtı, Fırat Kalkanı Harekâtı) son 30 gün içinde 29'u DEAŞ teröristi olmak üzere 177 teröristin etkisiz duruma getirildiği bilgisi paylaşıldı.

Terör örgütlerinden arındırılan Suriye Harekât Alanlarında hâlihazırda mayın/el yapımı patlayıcı (EYP) temizliği ile yaşamın normalleşmesi amacıyla günlük hayatı destekleme ve altyapı çalışmalarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak sürdürüldüğü bildirildi.

Türkiye'nin garantör ülke olarak İdlib’de, mutabakatlar çerçevesinde ateşkesin uygulanmasını sağlamak amacıyla üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmekte olduğu, Türk askerî birliklerinin emniyet ve güvenliği için de gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtildi.

TSK'nın faaliyetleri sonucu tansiyonun büyük ölçüde düşürüldüğü, yaklaşık 450.000 İdlibli vatandaşın evlerine dönüşünün sağlandığı, geri dönüşlerin ilerleyen günlerde de sürmesi için gerekli gayretin gösterildiği ifade edildi.

Azerbaycan

Türkiye ve Rusya arasında imza altına alınan mutabakata bağlı olarak, ateşkesi denetlemek ve gözetmek gayesiyle kurulacak Ortak Merkez'in Ağdam kent bölgesinde en kısa zamanda hayata geçirilmesi için tüm çalışmaların kardeş ülke Azerbaycan ve Rusya Federasyonu ile koordineli yürütüldüğü bildirildi.

Öte yandan, Ermenistan işgalinden azat edilen bölgelerde kardeş ülke Azerbaycan'ın muzaffer ordusuna destek vermek gayesiyle 135 personelden oluşan 2 ÖMAT (Özel Mayın Arama Temizleme) birliği tarafından mayın/el yapımı patlayıcı (EYP) arama, tespit ve imha faaliyetlerinin icra edilmekte olduğu, 3 METİ (El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Timi) ve 9 PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha) olmak üzere toplamda 64 personelden oluşan 12 tim ile eğitimlerin sürdüğü kaydedildi.

Libya

BM (Birleşmiş Milletler) tarafından tanınan Libya’nın tek meşru hükümeti MMH (Millî Mutabakat Hükümeti) ile Türkiye'nin imzaladığı ikili anlaşmalar ve uluslararası hukukun tanıdığı hakka bağlı olarak MMH'nin (Milli Mutabakat Hükümeti) davetine uyularak, askerî eğitim, mayın/el yapımı patlayıcı (EYP) arama ve temizliği, sağlık ve insani yardım ile danışmanlık desteğinin sürdürüldüğü belirtildi.

Bu çerçevede Libya nizami ordusunun oluşumu ve Libya askerî birliklerinin uluslararası standartlara erişmesi amacıyla Libya’da bulunan toplam 5 eğitim merkezinde sürdürülen eğitimlerin devam ettiği bildirildi.

Akdeniz ve Ege

Akdeniz’de çalışmalarını sürdüren Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ile Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren Fatih sondaj ve OCEANIC Sismik Araştırma gemilerine koruma ve refakat sağlandığı kaydedilen açıklamada, Doğu Akdeniz ve Ege’deki problemlerin çözümü için Türkiye'nin her zamanki gibi, iyi komşuluk ilişkilerinden ve uluslararası hukuka göre hareket edilmesinden yana olduğu, problemlerin diyalogla ve ön koşulsuz görüşmelerle çözülmesinin kaçınılmaz olduğunu savunduğu hatırlatıldı.

Türkiye'nin tüm olumlu ve yapıcı yaklaşımlarına rağmen Yunanistan'ın, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kısıtlanma amaçlı girişimlerde bulunduğu, bölgede tatbikat yaptığı, taciz, ihlal ve provokatif içeren açıklamalarda bulunduğu ve gerginliği tırmandırmak ve sorunları derinleştirmek istediği vurgulandı.

türkiye yunanistan

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Doğu Akdeniz’de ve Ege’de Türkiye'nin ve KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) hak, alaka ve menfaatlerini muhafaza etmeye, uluslararası garanti ve ittifak antlaşmalarının öngördüğü biçimde Kıbrıs Adası’nda güvenlik, huzur ve barışın teminatı olmayı sürdürdüğü kaydedildi.

C-130 uçak modernizasyonu

Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacına bağlı olarak C-130 uçaklarının aviyonik entegrasyonu, yazılımı ve donanımın yüzde 100 millî olarak yapılması maksadıyla başlatılan Erciyes Projesi çerçevesinde toplamda 7 adet C-130 uçağının modernizasyonunun tamamlandığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiği, 7 adet C-130 uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdiği bilgisi verildi.

Eurasian Bridge NATO tatbikatı

2021 senesinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Kara Kuvveti olarak vazife üstlenecek 66’ncı Mekanize Piyade Tugayının sertifikasyonu çerçevesinde 8 ülkeden toplam 26 personelin katılımıyla, 14 Aralık 2020 ve 18 Aralık 2020 tarihleri arasında Eurasian Bridge NATO tatbikatının Çorlu’da icra edildiği bildirildi.

FETÖ ile mücadele

Millî Savunma Bakanlığının FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) ile mücadelesini azim ve kararlılıkta sürdürdüğü, FETÖ'cü alçaklar temizlendikçe Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha da güçlenmekte olduğu belirtilerek, 15 Temmuz 2016 tarihinden bu tarafa 20.699 personelin ihraç edildiği, 3.539 personel hakkında ise idari sürecin devam ettiği kaydedildi.

Koronavirüs ile mücadele

Covid-19 ile mücadele çerçevesinde Millî Savunma Bakanlığına bağlı tüm askerî birlik, askerî karargâh ve kurumlarda salgının ilk gününden itibaren uygulanan önlemlerin titizlikle ve kararlılıkla sürdüğünün altı çizildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Meslek Yüksekokulu ile Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarında 12.447 Türk, 915 Misafir Askeri Personel toplam 13.362 öğrencinin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi dikkate alınarak koruyucu önlemler kapsamında eğitimlerini sürdürdüğü ifade edildi.

Alınan önlemler doğrultusunda TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) harekât, operasyon, tatbikat ve eğitim çalışma ve faaliyetlerinin de salgından hiçbir surette olumsuz etkilenmeden kesintisiz ve kararlı olarak devam ettirildiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, alınan önlemler vesilesiyle dünyanın "vaka sayılarının personel mevcuduna oranı" itibarıyla en az Covid-19 vakasının görüldüğü ordular listesinde bulunduğu hatırlatıldı.

Haftalık bilgilendirme açıklamasında son olarak etkin, güçlü, caydırıcı ve saygın yönüyle her çeşit harekâta hazır olan kahraman TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri); Türkiye'nin güvenliği ve savunması için; inanç, azim, sabır, kararlılık ve fedakârlıkla, tevdi edilen tüm görevleri başarma azmi ve kararlılığı içinde olduğunun altı çizildi.

Yorumlar (0)