MKE'nin roket fabrikasındaki patlamaya ilişkin yeni gelişme: Denetimlerin kağıt üzerinde gerçekleştiği anlaşılmaktadır!

MKE'nin Ankara Elmadağ'daki Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen ve 5 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin 6 sanık hakkında 15'er seneye kadar hapis cezası istemi doğrultusunda hazırlanan iddianame, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

GÜNDEM 10.10.2023, 15:57
MKE'nin roket fabrikasındaki patlamaya ilişkin yeni gelişme: Denetimlerin kağıt üzerinde gerçekleştiği anlaşılmaktadır!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, fabrika müdürü Durdu Uğur Ş., fabrika müdür vekili Kuntay K., dinamit ve asit üretim takım lideri Oktay A., üretim mühendisi Zafer S., patlayıcı üretim takım lideri Ahmet A. ile iş güvenliği uzmanı Aynur K. sanık olarak bulundu. Sanıklar hakkında "taksir ile birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameye göre patlamanın yaşandığı Teleks Mikser Atölyesi'nin "02" bölümünde, olaydan 1 gün önce üretilen 4 kilo 800 gram jelatinit dinamit, paketleme tezgahındaki şanzımanın arızalanması nedeniyle paketlenemedi ve depoya kaldırıldı.

Olay günü ek mesaiye gelen personel tarafından yapılması planlanan jelatinit dinamiti üretiminin iptal edilmesinden dolayı, üretimde kullanılan nitrogliserinin (NGL) temizliği ve tahliyesi için 4 işçi NGL tankının yanına gitti.

Yapılacak işlem sırasına göre öncelikle su vanasının, daha sonra NGL vanasının açılması gerekirken, İbrahim Özdemir, önce NGL vanası açtı. Hatanın fark edilmesi üzerine işçiler tarafından su vanası aranırken patlama meydana geldi.

"Etkili ve yeterli eğitim almadıkları kanaatine varıldı"

İddianamede patlama anlarına ilişkin şu tespitlerde bulunuldu:

"NGL temizliği/tahliyesi amacı ile atölyeye giren 4 işçiden en kıdemlisi olan İbrahim Özdemir'in, tahliye prosedürünü, yani vanaların uygulanış ve açık sırasını yanlış gerçekleştirmesi, kamera görüntülerinde Özdemir ile birlikte diğer 3 işçinin de doğru vanayı bulamayarak vanayı arar şekildeki hareket ve tavırları dikkate alındığında çalışanların etkili ve yeterli eğitim almadıkları kanaatine varıldığı ve şüpheli savunmaları ile tüm dosya kapsamı çerçevesinde patlamanın yaşandığı atölyenin üretim faaliyetleri ile ilgili etkili denetim mekanizmasının olmadı, yapıldığı iddia edilen denetimlerin ise yalnızca kağıt üzerinden gerçekleştiği anlaşılmaktadır."

10 Haziran'da Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada Fırat Elverir, Ahmet Ünal, İbrahim Özdemir, Mehmet Kutlu ve İhsan Küçükerdem hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)