MİT TIR'ları davasında ceza yağdı

Yargıtay, MİT TIR'larının durdurulması davasında eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'a 22 yıl 6 ay, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Celepoğlu'na da 20 yıl hapis cezası verdi.

GÜNDEM 28.06.2019, 16:39 28.06.2019, 16:43
MİT TIR'ları davasında ceza yağdı

Yargıtay, MİT TIRLARI'nın durdurulması davasında eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ı 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Yargıtay, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nu 20 yıl, eski Adana Başsavcıvekili Ahmet Karaca'yı 18 yıl 9 ay, eski özel yetkili Adana Savcısı Aziz Takçı'yı 26 yıl, eski Adana Savcısı Özcan Şişman'ı 17 yıl 3 ay, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay'ı da 20 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. 

Adana ve Hatay'daki MİT TIR'larının durdurulması davasında, sanıkların eylemleri örgütsel talimatla gerçekleştirdiğine karar verildi.  

Yargıtay, sanıkların eylemlerinin, devletin gizli belgelerini temin ve açıklama suçunu oluşturduğu sonucuna vardı. 

Ne olmuştu?

19 Ocak 2014 tarihinde Suriye'ye giden MİT TIR'ları, Adana ve Hatay'da savcılık emriyle yapılan bir jandarma-polis operasyonu ile durdurulmuştu.

Yetkililerden gelen ilk açıklamalar, TIR'lardaki malzemenin devlet sırrı olduğu yönünde olmuştu. 

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın arkasında 'paralel yapının bulunduğunu' söylemişti. 

Erdoğan, "Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığı'nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ne getirip ne götürdüğüne bakamaz. Bu, paralel yapılanmanın diğer bir versiyonudur. Kısa bir zaman önce atılan adımın devamıdır. Burada, gerek bu savcıyla gerekse jandarmayla ilgili, komuta kademesini kastediyorum, hepsiyle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. Gereği de bunlarla ilgili yapılacaktır." açıklamalarında bulunmuştu. 
 

Yorumlar (0)