Milyonları ilgilendiriyor! KYK borcu düzenlemesinde sevindiren haber

Ekonomi ile ilgili torba yasa çalışması Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı. Komisyonda onaylanan ilk maddelerden bir tanesi ise milyonlarca kişinin merakla beklediği KYK kredisi oldu. Alınan kararla beraber öğrenim kredisi borçlarına faiz işlemeyecek.

GÜNDEM 14.10.2022, 10:05 15.10.2022, 08:53
Milyonları ilgilendiriyor! KYK borcu düzenlemesinde sevindiren haber

Milyonlarca kişinin merakla beklediği haber Kabine Toplantısı sonrasında verilmişti. Öğrenim kredisi kullanan kişilerin mağduriyetini ortadan kaldıracak KYK müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Erdoğan, "Kredi geri ödemeleri faiz uygulaması ya da bir enflasyon farkı olmadan yalnızca verilen kredi rakamı üstünden alınmasını kararlaştırdık." demişti. Bununla beraber, KYK kredisinden faydalanmış olan kişiler sadece anapara ödemesi yapacak.

Teklif komisyonda kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda incelemeye başlanan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin içerisinde yer alan “öğrenci kredi borçlarının faizsiz ödenmesi” düzenlemelerin de bulunduğu 25 maddesi onaylandı.

Faizsiz olarak geri ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle beraber öğrenim kredisi kullananlar, borçlarını, almış oldukları miktar oranıyla geri ödeyecek.

Herhangi bir sebeple öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler ve öğrenim kurumundan mezun olanlar 2 senenin ardından başlamak üzere, kredi ödendiği kadar sürece ve aylık taksitler şeklinde borcunu ödeyecek.

Diş ve tıp hekimliğinde son sınıfa asgari ücret verilecek

Yükseköğretim Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme ile beraber, tıp fakültelerinin 5. senesini bitirip 6. senesine geçmiş olan öğrenciler ile diş hekimliği bölümünün 4. senesini bitirip 5. yılına geçmiş olan öğrencilerine intörn eğitimi zamanında öğretim üyesi rehberliğinde gerçekleştirdikleri uygulama faaliyetleri kapsamında ilgili kurumların bütçesinden 12 ayı aşmamak şartıyla, devlet üniversitelerinde ödemenin sağlandığı zaman aralığında net asgari ücret miktarında, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 gösterge oranının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilecek ödemede aylık ücret ödenecek. Bu ödemelerden ise herhangi bir şekilde vergi alınmayacak.

Yorumlar (0)