Mahsa Amani kimdir? 

İran’da önceki gün yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amani, son günlerde en çok araştırılan isimlerin başında geliyor. Peki, Mahsa Amani kimdir? Mahsa Amani neden hayatını kaybetti? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 23.09.2022, 11:35 23.09.2022, 16:42
Mahsa Amani kimdir? 

İran’da önceki gün ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan, ardından komaya girerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amani, kısa sürede İran’ın en çok konuşulan isimlerinden biri haline geldi. Genç kızın şüpheli ölümü sonrası ülkede ortalık karıştı, peş peşe protesto gösterileri düzenlendi. Protesto gösterilerine polisin müdahalesi ise sert oldu. Peki, Mahsa Amani nasıl komaya girdi? Mahsa Amani neden hayatını kaybetti?

Mahsa Amani olayı nedir?

İran’ın Tahran ilçesinde yaşayan Mahsa Amani, başörtüsü kurallarını tam anlamıyla uygulamadığı gerekçesiyle 13 Eylül günü ahlak polisleri tarafından gözaltına alındı. Emniyete götürülen genç kız, ardından hastaneye kaldırıldı ve burada komaya girdi. Devlet birimleri tarafından açıklanan bilgilere göre, Mahsa Amani komaya girdikten sonra hayatını kaybetti. Saçları yarı açık şekilde sokağa çıktığı için gözaltına alınan Amani’nin şüpheli ölümü, ülkeyi ayağa kaldırdı. Emniyet yetkilileri, Amani’nin yaşadığı stres sebebiyle komaya girdiğini ve 3 gün sonra da hayatını kaybettiğini belirttiler. Genç kızın şüpheli ölümü sonrası İran’da büyük çaplı protesto gösterileri başladı. Günlerdir süren eylemlerde polislerin dönem dönem orantısız güç kullandığı bildirildi. Şu ana kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiği protestolarda birçok kişi de tutuklandı. 



Yorumlar (0)