Mahkeme Osman Kavala hakkında karar verdi: Tutukluluk hali devem edecek!

Gezi Parkı davasında tek tutulu olarak yargılanan iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk incelemesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi.

GÜNDEM 15.04.2022, 17:00 17.04.2022, 09:34
Mahkeme Osman Kavala hakkında karar verdi: Tutukluluk hali devem edecek!

Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala'nın Bugün tutukluluk incelemesi yapıldı. İnceleme, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dosya üzerinden yapıldı. İnceleme sonucunda oy çokluğu ile Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi.

Hakim karara şerh koydu!

Mahkeme heyeti, alınan karada Kavala'nın suçunun mahiyeti ve vasfıyla adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesi ile tutukluluk halinin devam etmesine karar verildiğini açıkladı. Karara şerh koyan hakim dosyanın geldiği aşama ile sanığın delil karartma ihtimalinin bulunmadığını bu gerekçeyle de adli kontrol şartı uygulanarak sanığın tahliye edilmesi gerektiğini savundu. Bir sonraki duruşmada karar çıkması beklenen dava, 22 Nisan’da İstanbul Çağlayan’daki Adalet Sarayında görülecek.

Olayın geçmişi

Gezi Parkı eylemleri kapsamında ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılanan, aralarında iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, oyuncu Mehmet Ali Alabora ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu 16 kişini dava dosyası 18 Şubat 2020 tarihinde karara bağlanmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın tutuklu sanığı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın beraatına karar verirken, firari sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Handan Meltem Arıkan ve İnanç Ekmekçi’nin ise dosyalarının bu davadan ayrılmasına hükmetmişti.

Bu olayın ardından savcılık yerel mahkemenin kararını istinafa taşımış ve İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi de 22 Ocak 2021 tarihinde 9 sanık hakkında verilen beraat hükmünü bozmuştu.

Bozma kararının sonrasında, 28 Nisan 2021 tarihindeki duruşmada İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davayla yakalamalı sanıklar olan Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Mehmet Ali Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Handan Meltem Arıkan’ın dosyalarının birleştirilmesine hüküm vermişti.

Dava dosyaları birleştirilmişti

Bununla birlikte sanık Osman Kavala ve CIA eski danışmanı olan Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasi veya askeri casusluk maksadı ile temin etme' ve ‘Anayasa'yı ihlal' suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın ana dava olan Gezi Parkı davası ile birleştirilmesine karar vermişti.

Diğer taraftan Gezi Parkı olaylarına dair Beşiktaş'ın taraftar grubu olan Çarşı üyelerinin de aralarında olduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gezi Parkına ilişkin davayla Çarşı davası arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu belirten kararda, ‘örgüt üyeliği suçunun niteliği göz önüne alınarak, iki dosyanın birleştirilmesi, sanıkların hukuki açıdan durumlarının buna göre tayin ve taktiri gerekirken, eksik araştırma neticesinde sanıkların beraatlarına karar verilmesi durumunun bozma nedeni olduğu vurgulanmıştı.

Görülen davalara ilişkin verilen bozma kararlarından sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde davalar birleştirilmişti. Gezi Parkı ve Çarşı davası, 21 Şubat tarihinde görülen 4. duruşmada, davaların geldiği nokta dikkate alınarak tekrar yeniden ayrılmıştı.

Yorumlar (0)