Macron iyice kafayı yedi! Deli saçması Türkiye açıklaması...

Libya'da meşru hükümet yerine teröristleri destekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meşru hükümeti destekleyen Türkiye'nin "cezai sorumluluk" taşıdığını savundu.

GÜNDEM 30.06.2020, 08:39
Macron iyice kafayı yedi! Deli saçması Türkiye açıklaması...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştükten sonra açıklama yaptı.

Ankara-Paris arasındaki gerilen ilişkilerle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ankara'nın cihatçı savaşçıları Suriye'ye taşıdığını ve BM (Birleşmiş Milletler) silah ambargosuna karşı geldiğini iddia etti ve bunun, bir NATO üyesi ülke için tarihî ve cezai bir sorumluluk içerdiğini savundu.

Türkiye'nin Libya krizine müdahalesinin kendileri açısından "kabul edilemez" olduğunu da söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Ankara, duruşunu bir an önce netleştirmelidir." dedi.

Hangi duruş?

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı, NATO'nun destek verdiği Trablus'taki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor. Fransa ise hiçbir meşruiyeti bulunmayan darbeci General Halife Hafter'e destek veriyor.

Halife Hafter'e destek sağlayan ülkeler arasında bulunan Fransa, Türkiye'yi Libya'ya yönelik silah ambargosunu delmekle suçluyor ayrıca ocak ayında Berlin'de düzenlenen ve üzerinde mutabık kalınan yol haritasındaki yükümlülüklere Türkiye'nin uymadığını ileri sürüyor.

Diğer taraftan Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) son dönemde verdiği askeri destek, darbeci general Halife Hafter güçlerinin ilerleyişini durdurmasını da beraberinde getirmişti.

Türkiye, bu deli saçması suçlama ve iddiaları reddediyor ve Fransa'nın Libya politikasını "karanlık ve izah edilemez" olarak yorumluyor.

Aslında Birleşmiş Milletler Libya'ya silah ambargosu kararını 2011 yılında almış fakat bu ambargo sık sık delinince, Berlin'de gerçekleştirilen Libya konferansında ambargonun daha sıkı denetlenmesi kararı alınmıştı.

Yorumlar (0)