Keban barajı boşaldı, 300 yıllık kilise ilk kez gün yüzüne çıktı

Tunceli ve Elazığ illeri arasında bulunan Keban Baraj Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle Çemişgezek sınırlarındaki Miyadin Kilisesi, ilk kez bütünüyle tamamen gün yüzüne çıktı. 

GÜNDEM 04.05.2021, 12:25 04.05.2021, 17:50
Keban barajı boşaldı, 300 yıllık kilise ilk kez gün yüzüne çıktı

Vadi içerisindeki konumu ve 4 duvarıyla varlığını halen koruyan kilise, manzarasıyla da dikkat çekiyor.

Uzun yılların ardından ilk defa tamamen ortaya çıktı

Çemişgezek ilçesindeki Keban Baraj Gölü'nün kıyısında bulunan vadi içinde yer alan Miyadin Kilisesi, uzun yıllar sonra suların çekilmesiyle ilk defa tamamen gün yüzüne çıkmış oldu.

300 yıllık bir tarihe sahip olduğu anlatılan kilisenin büyük bir bölümü su altında kalmasına rağmen mekânın yapısının bozulmadan durması ise dikkat çekti. Tarihi kiliseye su üzerinden yürüme veya tekne mesafesiyle 2,5 saatte ulaşılabiliyor. Yöre sakinleri ise bölgenin turizme kazandırılarak canlandırılmasını istiyor.

4 duvarı da ayakta duruyor

Kilisenin yer aldığı Alçılı köyü sakinlerinden Fatih Karatepe, "Miyadin kilisesine ulaşmak yürüme ile 2 buçuk saat sürüyor. Burası yüzyıllar öncesinden yapılmış. Bu yıl sularda çekilince Kilise ilk defa bütün olarak ortaya çıkmış oldu. Burası kesinlikle kültürel ve tarihi bir miras. O sebeple turizme kazandırılması bölgemiz içinde çok faydalı olur. Ben buraya ilk defa 5 yaşındayken gelmiştim o zaman da sadece kilisenin duvarlarını görebiliyorduk. Şimdi ise tamamını görmek kısmet oldu” dedi.

Kilisenin olduğu bölgeye giden yolun oldukça dik olduğunu belirten köy sakinlerinden Zekeriya Dilmen ise, "Köyümüzden kilisenin olduğu noktaya kadar 1,5 kilometrelik bir mesafe var. Ama yol fazla dik olduğundan yürümeyle zor ulaşılıyor. Bu vadi Erzincan’a kadar uzanıyor. Kilise de vadi suyunun hemen kenarında bulunuyor. O vadiden çıkan su Kemaliye ilçesine kadar ulaşıyor. Burası turistlerin gelip ziyaret edebileceği muhteşem bir tarihi miras alanı. Dedemin bizlere anlattığına göre kilisenin bulunduğu yer 20 ailenin yaşadığı hatta sarrafın bile olduğu bir köymüş. Buralarda defineciler cirit attı. Çok kazılar yaptılar ve tahribata yol açtılar" diye konuştu.

Yorumlar (0)