Tunceli’de yeşiller arasında bulunan Gemici Vadisi’nde, ilkbaharın tadı çıkıyor!

Tunceli’ye yaklaşık 113 kilometrelik bir mesafede bulunan Çemişgezek ilçesindeki Gemici Vadisi, nefes aldıran doğasıyla adeta ilkbaharı karşıladı. Vadideki baraj gölünün seviyesinin düşmesiyle, bölgede sular altında kalmış tarihi mekanlar da ortaya çıktı. Eşsiz bir manzara vadeden vadi, ziyaretçilerine yemyeşil ve tertemiz bir doğa sunuyor. 

SEYAHAT 04.05.2021, 12:32 04.05.2021, 17:33
Tunceli’de yeşiller arasında bulunan Gemici Vadisi’nde, ilkbaharın tadı çıkıyor!

Tunceli il merkezine yaklaşık 113 kilometre uzaklıktaki Çemişgezek ilçesine bağlı Gemici Vadisi, yemyeşil doğasıyla ilkbaharı karşıladı. Kırklar Dağı arasında bulunan vadi, yakınında bulunan baraj gölünün sularının çekilmesiyle beraber saklı kalmış tarihi ve kültürel varlıklar da ortaya çıkmaya başladı. Kış mevsiminin sona ermesiyle beraber, karların erimesi sonucunda adeta doğasının canlandığı vadi; Sülbüs, Hel, Munzur ve Yılan arasında bulunmasıyla da olukça bambaşka bir güzelliği içinde barındırıyor. Saklı bir cennet haline gelen Gemici Vadisi’ni bünyesinde bulunduran Tunceli’ye adeta bambaşka bir renk geldi.



Doğal habitatta bir çok canlı türü bulunuyor

Çemişgezek ilçesine ise yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Alçılı köyü yakınında bulunan Gemici Vadisi, tertemiz doğası ve yemyeşil dokusuyla adeta eşiz ve bulunamayacak kadar kıymetli bir manzara sunuyor. Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan vadi, ayrıca yaban hayatıyla da oldukça dikkat çekiyor. Binlerce yaban hayvanının da bulunduğu büyülü vadide, yaban keçileri, boz ayılar ve vaşaklar da bulunurken, yüz binlerce kuş türü de doğal yaşam habitatı içerisinde bulunuyor.



Bu habitatın içinde ayrıca sarp dağlarda yetişen ağaçlar da kendilerine yer bulmuş durumda. Bu ağaçlar arasında ardıç, dut, meşe ve badem ağaçları yer almakta. Ayrıca birçok kuş türünün de yaşam alanı olan bölgede, gün batımı sonrası oluşan görüntü de dikkat çekiyor. Ormanlık alanda ve dağlarda, Gemici Vadisi içerisinde bunun sulara yansıması da kartpostallık görüntüler oluşturdu. 



Tarihi varlıkların turizme kazandırılması bekleniyor

Ayrıca Gemici Vadisi yakınında bulunan Keban Baraj Gölü’nde suların çekilmesi sonucu tarihi bazı kültür varlıkları da var olduklarını gösterdi. Bunlar arasında eski yerleşim yerlerinin yanı sıra tarihi Miyadin Kilisesi de bulunuyor. Doğa fotoğrafçılarının gözde mekanlarından bir tanesi haline gelen büyülü alan, çevre illerden yerli ve yabancı turistleri de ağırlıyor. Kültür varlıklarının gün yüzüne çıkmasıyla beraber, özellikle Miyadin Kilisesi’nin restore edilip turizme kazandırılması bekleniyor. Ege’yi ya da Akdeniz’i aratmayan görüntülere de sahip olan Gemici Vadisi, ilkbaharın gelmesiyle adeta canlandı ve kendine geldi. Kültür varlıklarıyla beraber Vadinin bir çok turiste ev sahipliği yapması bekleniyor.

Yorumlar (0)