Karadeniz kıyılarında korkutan tablo! Peş peşe ölüyorlar

Samsun ve Sinop kıyılarında, ölü olarak toplu halde karaya vuran dalgıç kuşları tedirginlik yarattı.

GÜNDEM 20.04.2022, 17:47
Karadeniz kıyılarında korkutan tablo! Peş peşe ölüyorlar

Son dönemde kıyılarda görülen ölü yunuslarla gündeme gelen Karadeniz sahillerinde bu kez de ölü dalgıç kuşlarına rastlandı. ‘Kara gerdanlı’ olarak adlandırılan dalgıç kuşlarının neden ve hangi sebepten dolayı öldükleri henüz bilinmezken, konuyla ilgili geniş çaplı araştırma başlatıldı. Ölü olarak kıyıya sürüklenen çok sayıda dalgıç kuşunu denizlerden toplayan Sinop 10. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, bölgede bir süre de incelemelerde bulundu. 

“Bu kuşların hangi sebeple öldüğünü kestirebilmek şuan mümkün gözükmüyor”

Sinop ve Samsun kıyılarında görülmeye başlayan toplu hayvan ölümleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Biyolog Evrim Sönmez, “Hayatını kaybeden bu canlılar, kara gerdanlı olarak da isimlendirdiğimiz bir su kuşudur. Genellikle bu canlılar kış sezonunda Türkiye’de bulunurlar. Sonrasında ise kuzeye doğru, Norveç, İsveç, Kanada gibi ülkelere geçerler. Sinop kıyılarında ölü dalgıç kuşu sayısının 25’e kadar çıktığı konuşuluyor. Samsun’da da benzer tablo ile karşılaşılmış. Bu kuşların hangi sebeple öldüğünü kestirebilmek şuan mümkün gözükmüyor” şeklinde konuştu. 

“Virüs ihtimalini göz ardı etmemek gerekir”

Geçen sene Kanada’da bu canlı türünün Batı Nil virüsüne yakalanarak toplu şekilde öldüğünü hatırlatan Dr. Sönmez, “Benzer bir durum burada da söz konusu olabilir. Açlık sebebiyle bu ölümler yaşanmış da olabilir. Ancak virüs ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Kanada’da yaşanmış bir olaydı bu. Diğer bir ihtimale bakarsak, belki balıkçı ağlarına takılarak ölmüş olabilirler. Ama bunu kuvvetli bir ihtimal olarak görmüyoruz. Onun için öncelikle bu canlılar üzerinde ilgili testleri yapmak lazım. Ardından daha sağlıklı bir sonuca erişebiliriz” dedi. 

“Bunun gibi kıyılarda ölü hayvan görmeleri durumunda sakın dokunmasınlar”

Vatandaşlara da bu konuda önemli bir uyarıda bulunan Dr. Sönmez, “Eğer bu canlılar virüs sebebiyle öldüyse, çok dikkatli olmak lazım. Bulaşıcı olabilir. Bu ihtimali göz önünde bulunduralım. Bunun gibi kıyılarda ölü hayvan görmeleri durumunda sakın dokunmasınlar. Yetkililerle direk irtibata geçsinler. Onlar gerekli koruma elbiseleri ile zaten duruma risksiz bir şekilde müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.  

Yorumlar (0)