Kahramanmaraş depremleri: AFAD, 110 günlük artçı sayısını açıkladı

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında 38 bin kadar artçı sarsıntının meydana geldiğini paylaştı.

GÜNDEM 26.05.2023, 12:44 26.05.2023, 13:24
Kahramanmaraş depremleri: AFAD, 110 günlük artçı sayısını açıkladı

Türkiye, 6 Şubat günü deprem felaketine uyandı. 11 kenti enkaza dönüştüren depremler bölgelerde artçı olarak kendisini hissettirmeye devam ediyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, artçılarım bölgelerde hissedilmeye devam ettiğine işaret etti.

“5-5,5 ve daha fazla şiddette depremi ortaya çıkarabilecek faylar var”

Bölgelerde artçıların devam edeceğine dikkat çeken Tatar, “Ülkenin birden fazla bölgesinde deprem üretme potansiyeli olan aktif hat sayısı çok fazla. Söz konusu faylar her an her yerde 5-5,5 ve daha fazla şiddette depremi ortaya çıkarabilecek faylar. Artçı depremler ne ilk ne son olacaktır" şeklinde konuştu.

“Bir senede ölçülen verilerin fazlası 3,5 ayda ölçüldü”

Artçıların büyük depremlerin sonrasında devam edebileceğini dile getiren Tatar şu ifadelerde bulundu: "6 Şubat’tan bu yana 38 bin kadar artçı sarsıntı gerçekleşti. AFAD tarafından 1 sene içerisinde ölçülen deprem sayısı 22 bin kadarken yalnızca 3,5 aylık bir süre içinde bu depremlerin meydana getirdiği artçı sarsıntı sayısı yaklaşık olarak 38 bin. Bu bahsettiğimiz oldukça fazla bir rakam ve bunların bir kısmı 5 şiddetine ulaşabiliyor. Bu tarz hallerde özellikle kaya düşmesi oldukça büyük bir tehlike. AFAD'ın bu noktada saha çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmaların ardından kaya düşmesi tehlikesi bulunan birden fazla yerleşim alanında tahliye sağladık. Ancak mevcutta bu riskin olduğu bölgeler bulunuyor."

Yorumlar (0)