İmamoğlu'ndan Ayasofya açıklaması: Aklımda ve vicdanımda...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendi aklında ve vicdanında Ayasofya'nın 1453 yılından beri cami olduğunu söyledi. 

GÜNDEM 13.07.2020, 10:20 13.07.2020, 10:36
İmamoğlu'ndan Ayasofya açıklaması: Aklımda ve vicdanımda...

1934 senesinde Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Böylece Ayasofya, cami statüsüne yeniden kavuşarak ibadete açıldı. Söz konusu karara destek verenler de oldu, tepki gösterenler de...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun konuya ilişkin yapacağı değerlendirme merakla bekleniyordu. 

Cumhuriyet gazetesine konuşan İmamoğlu, Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin görüşlerini belirtti. 

İmamoğlu, kendi aklında ve vicdanında Ayasofya'nın 1453 yılından beri cami olduğunu kaydetti.

Ayasofya'yı "İstanbul'un dünyaya mâl olan bir değeri" olarak nitelendiren İmamoğlu, kendisinin şimdiye kadar yaptığı tüm konuşmalarda "Ayasofya'nın cami olduğuna" dair ifadeler kullandığını söyledi. 

"Diğer ülkelerdeki camiler tehlikeli duruma düşmedi mi?"

İmamoğlu, konuyla yakından ilgili olduğunu gösteren kişilerin, aslında Ayasofya'nın statüsünden bile haberdar olmadığını ileri sürdü. 

Dünyanın farklı yerlerinde bulunan camilerin söz konusu kararla tehlikeli bir duruma düşüp düşmediğini soran İmamoğlu, on binlerce Müslümanın rahatlıkla ibadetlerini gerçekleştirdiği camilerin başına herhangi bir şey gelip gelmeyeceği konusunu dile getirdi.

"O zaman ne yapacağız?"

İmamoğlu, o ülkelerin liderlerinin camilere yönelik bir hamlede bulunmaları ve kendilerine müdahale edilmesini de "egemenlik haklarına karşı saldırı" olarak nitelendirmeleri halinde ne yapılacağını da sordu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmada, Ayasofya'nın ibadete açılması halinde diğer ülkelerde bulunan camilerin kötü hareketlere maruz kalabileceğini söylemişti.

Yorumlar (0)