İçişleri'nden yeni genelge: Zorunluluk kaldırıldı!

İçişleri Bakanlığı, evliliğe ilişkin işlemlerde çiftlerden herhangi bir tarafın ikametinin yer aldığı şehirde ve ilçede bulunan evlendirme memurluğuna başvurma zorunluluğuna son verildi. 

GÜNDEM 29.12.2020, 10:45 29.12.2020, 10:48
İçişleri'nden yeni genelge: Zorunluluk kaldırıldı!

İçişleri Bakanlığı tarafından evliliğe ilişkin işlemler konusunda tüm illerin valiliğine genelge yollandı. 

Evliliğe ilişkin işlemlerin çiftlerde herhangi bir tarafın ikametinin yer aldığı şehirde ve ilçede bulunan evlendirme memurluğu tarafından gerçekleştirildiği anımsatılan genelgede, mevcut durum nedeniyle ikamet adresi farklı şehirlerde ya da ilçelerde yer alan kişiler bakımından sıkıntılar oluştuğuna ve yanlış adres ibrazı yapıldığına dikkat çekildi. 

Söz konusu genelgede, vatandaşların evliliklerinin önünde herhangi bir engelin mevcut olup olmadığına yönelik tespitin Kimlik Paylaşımı Sistemi ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtilerek, evlendirme memurluklarının evliliğe ilişkin farklı belgelerden ve "Evlenme Ehliyet Belgesi"nden sorumlu olduğu aktarıldı. 

"Herhangi bir şehir ve ilçeye başvuru yapılabilir"

Türkiye'de şu anki koşullarda iller arası ve il içi hareketlilik, ulaşım ve iletişim dikkate alındığında çiftlerin yer aldığı şehirlerde ve ilçelerde bulunan evlendirme memurluğuna başvurarak evliliğe yönelik işlemlerini gerçekleştirmelerinde bir sakınca olmadığı kaydedilen genelgede, isteğe göre herhangi bir şehir ve ilçeye evlenme müracaatında bulunulabileceği ifade edildi. 

"Adres koşuluna bakılmayacak"

Genelgede, erkeğin ya da kadının evlenme başvurularının, herhangi bir tarafın ikamet ettiği şehir ve ilçede bulunan evlendirme memurluğu sınırlarına göre yapılmayacağı bildirilerek, evlenecek olan çiftlerin herhangi bir şekilde adres koşuluna bakılmadan başvurularını istedikleri evlendirme memurluğuna iletebilecekleri kaydedildi. 

"Vatandaşların üstünde bulunan yük azalacak"

Evliliğe yönelik müracaat işlemlerinin herhangi bir memurluk tarafından gerçekleştirilmesiyle hem vatandaşların hem de bürokrasinin üstünde bulunan yükün azalacağına dikkat çekilen açıklamada, hizmet sunum sürecinin çok daha kolay bir hale geleceği ifade edildi.

Yorumlar (0)