İçişleri Bakanlığı'ndan 'Pazar Yerleri' genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine 'Pazar Yerleri' konulu bir genelge iletti. Genelge doğrultusunda, 8 Mayıs ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00 ila 17.00 saatleri arasında yaş meyve ve sebze ile fide satışı yapan pazar yerleri faaliyet gösterebilecek.

GÜNDEM 04.05.2021, 20:07 05.05.2021, 15:22
İçişleri Bakanlığı'ndan 'Pazar Yerleri' genelgesi

Genelgede, tam kapanma süreci boyunca sokağa çıkma sınırlamasında, temel gıda, temizlik ve ilaç ürünlerinin satışının yapıldığı yerler (market, bakkal, kuruyemişçi, manav, kasap, fırın, yeme-içme yerleri ve tatlıcı) ile imalat, tedarik, lojistik ve üretim zincirlerinin aksamaması maksadıyla muafiyet çerçevesinde bulunan iş yerleri haricindeki tüm ticari iş yeri, işletme ve/veyahut ofislerin kapalı olacağının düzenlendiği anımsatıldı. 

Yaş ürünlerin zayiatı düşünüldü

Söz konusu genelgede, mevsimsel etkiler sebebi ile ürün arzında meydana gelen yükseliş, ürünlerin saklama sıkıntısı ve raf ömürlerindeki kısa süre sebebi ile çiftçiler tarafından üretilen tarımsal ürünlerin (yaş meyve ve sebze) zayi olabileceği yönünde tespitler söz konusu olduğu belirtildi. 

Bu kapsamda, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sektör temsilcileri ve meslek odaları ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde alınan kararlar, şöyle sıralandı: 

"Tam kapanma uygulaması döneminde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen cumartesi günleri 10.00 ila 17.00 saatleri arasında yalnızca yaş meyve/sebze ile fide satışı gerçekleştiren pazar yerleri açık olacak. Yurttaşların yaş meyve/sebze ve fide gereksinimlerini temin maksadıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine müsaade edilecek.

Cumartesi günleri 10.00 ile 17.00 saatleri arasında kurulacak olan pazarlarda yalnızca yaş meyve/sebze ile fide satılabilecekken; giyim, hijyen ürünleri, zücaciye, süs eşyası, çanta ve oyuncak gibi ürünlerin satışına müsaade edilmeyecek. 

Meydana gelebilecek olan yoğunluğu önlemek için valilik ve kaymakamlıklarca gerekli tedbirler alınacak. Pazar yerleri genişletilecek veyahut ek pazar alanları oluşturulacak. 

Pazar yerlerine kontrollü olarak giriş ve çıkış sağlanması için belirlenen noktalar dışında kalan diğer tüm alanlar bariyerlerle kapatılacak. 



Tezgahlar arası 3 metre mesafe

Tezgahlar arasından en az 3 metrelik mesafe bırakılacak. 

Başka zabıta olmak üzere yeterli sayıda personele görev verilecek. Pazar yerinin içerisinde yoğunluk meydana gelmemesi için gerekli önlemler alınacak, bu çerçevede içerdeki yoğunluk azalana kadar yeni müşterilerinin girişine müsaade edilmeyecek. 

Ambalajsız olarak satılan yaş meyve ve sebzeler tüketiciler tarafından temas edilmeden, direkt olarak pazarcı esnafınca temizlik şartlarına riayet edilerek poşetlenecek ve satışı gerçekleştirilecek. 

İlişkili mahalle idare birimleri tarafından pazar yerlerinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi konusunda gerekli olan önlemler alınacak. 

Pazar yerlerinde satış gerçekleştirecek olan pazarcılar, ilgili meslek odasınca düzenlenen 'ticari araç görevlendirme belgesi' ile 'mesleki çalışma belgesi' ibraz etmek ve güzergahla kısıtlı kalmak şartıyla cumartesi günleri sokağa çıkma sınırlamasından muaf tutulacak. 

Bu esaslar doğrultusunda, 'Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27. ve 72. maddeleri uyarınca il veyahut ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları kararları derhal alınacak.

Pazar yerlerine yönelik her türlü önlem; vali, kaymakam, meslek odası temsilcisi ve belediye başkanları katılımıyla planlanacak ve sahada takibi sağlanacak. 

Başta zabıta personelleri ve kolluk güçleri olmak üzere denetim ekipleri tarafından bu konuya dair gerekli kontrol çalışmaları eksiksiz olarak yerine getirilecek. 

Uygulamada herhangi bir aksaklığa izin verilmeyecek ve mağduriyete sebep olunmayacak."

Yorumlar (0)