HDP ve YSP'den ikinci tur için "ortak tutum" açıklaması

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın da 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçiminde Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamasının ardından HDP cephesinden çatlak sesler yükselmişti. HDP ve YSP Eş Genel Başkanları, düzenledikleri basın toplantısıyla ikinci tur için kararlarını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Erdoğan bizler açısında asla bir seçenek değildir." diyerek Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini bildirdi.

GÜNDEM 25.05.2023, 10:43 25.05.2023, 15:29 Hakan Öksüz
HDP ve YSP'den ikinci tur için "ortak tutum" açıklaması

28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi öncesi siyasetin gündemi ısınıyor, saflar belirginleşiyor. ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak 14 Mayıs'ta seçime giren Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. 

"Sığınmacıların gönderilmesi" konusunun öne çıktığı protokol metnini Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'na sunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise ikinci turda desteklediği ismin Kılıçdaroğlu olduğunu duyurdu.

HDP ve YSP Eş Genel Başkanları, kararlarını açıklıyor

İlk turda Kılıçdaroğlu'na destek veren HDP ile Yeşil Sol Parti'nin (YSP), ikinci turda hangi adaya destek vereceği merak ediliyordu. Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu ile anlaşmaya vardığı protokol metninden hoşnut olmayan HDP ve YSP Eş Genel Başkanları, basın toplantısı düzenledi.

Pervin Buldan: "Erdoğan asla bir seçenek değil"

Göçmenleri siyasi çıkar malzemesine dönüştürmenin yanlış olduğunu vurglayan Buldan, "14 Mayıs'ta demokratik değişim talebi, sandığa yansıtıldı. Daha fazla demokrasi için milyonlar oy kullandı. Adaletli ve demokratik bir reji inşa etmek, temel hedeftir. Erdoğan bizler açısında asla bir seçenek değildir." dedi.

Buldan'ın açıklamaları:

"Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına giriyoruz, halkın iradesi her şeyin üstünde tutulacak. Kayyumla birlikte Kürtleri politik iradesine ipotek koyulmuştur. Kadınların ve gençlerin geleceği, bütün siyasi hesaplardan kıymetlidir. Cumhur İttifakı'nın politikalarına karşı durmaya devam edeceğiz. HDP ve YSP olarak, duruşumuzdan geri adım atmıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, bugünkü ucube sistemin ürünüdür. Erdoğan iktidarını değiştirmekten başka bir seçenek yoktur. Sandığa eksiksiz gideceğiz. 28 Mayıs'ta başarabiliriz, tek adam rejimini değiştirebiliriz." 

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın'ın açıklaması:

"14 Mayıs'ta yarım kalan bir işimiz var. Bunu 28 Mayıs'ta tamamlayacağız. Halktan gelen bir değişim talebi var. Bu değişikliği sağlama konusunda kararlıyız. Buna ilişkin siyasetimizde bir değişiklik yoktur."

Dün HDP'den paylaşım gelmişti

Kılıçdaroğlu'na desteğini duyuran Ümit Özdağ'ın dün açıkladığı protokol metni, HDP cephesinde tepki uyandırmıştı. Twitter'dan yapılan paylaşımda, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı protokoldeki belirlemeler, evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. İlkesiz duruşlara taviz vermemek, hepimizin görevidir." ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar (0)