Hatay'da 5 bin ton GDO'lu pirinç ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından yapılan operasyonda, 5 bin ton GDO'lu, Türk Gıda Kodeksi’ne uyum sağlamayan pirinç ele geçirildi.

GÜNDEM 31.12.2020, 18:26 11.05.2021, 17:53
Hatay'da 5 bin ton GDO'lu pirinç ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, 'Alo 136' ihbar hattına iletilen, 'Türkiye'ye büyük miktarda GDO'lu (genetiği değiştirilmiş) pirinç getirileceği' ile ilgili bir ihbarı değerlendiren güvenlik ekipleri, ihbarı tüm açılardan detaylı bir şekilde inceledi.

Sürdürülen titiz faaliyetler neticesinde, ihbarı doğrulayan özellikte bilgi ve belgeler ele geçirildi.

Rusya'dan yola çıkan 5 gemi takip edildi

Bilgi sistemleri ile gerçekleştirilen incelemede, Rusya'dan Hatay İskenderun Limanı'na toplamda 5 gemi ile tamamlanacak olan sevkiyat 'riskli' olarak tanımlandı.

Gemi Takip Sistemi ve uydu üzerinden takibi sağlanan gemiler, liman bölgesine girişlerinin gerçekleşmesinin akabinde takip edildi. Gemilerdeki malzemelerin Hatay'da bulunan bir depoya nakledilmesi ve yük ile ilgili olarak gümrük beyannamesi hazırlanması sonrasında, güvenlik güçleri harekete geçti.

Pirinçler incelendi

Depodaki toplam 5 bin tonluk pirinç, örnek alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı laboratuvara gönderildi. Laboratuvardan gelen sonuç raporu, gümrük muhafaza personellerinin kuşkularını doğruladı.

İletilen raporda, analiz edilen ürünün GDO'lu olduğu aktarıldı.

Değeri 15 milyon lira

Tamamlanan başarılı operasyon sonucunda, piyasa değeri 15 milyon TL olan 5 bin tonluk pirince el konuldu. İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Yorumlar (0)