Gözaltına alınan Gergerlioğlu, serbest bırakıldı

Milletvekilliği düşürülmesine rağmen TBMM’den ayrılmayan ve gözaltına alınan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu serbest bırakıldı. Gözaltına ilişkin açıklama yapan Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise, “TBMM propaganda yeri değil” değerlendirmesinde bulundu.

GÜNDEM 21.03.2021, 11:43 22.03.2021, 09:16
Gözaltına alınan Gergerlioğlu, serbest bırakıldı

Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararının bulunmasından sonra Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin Genel Kurulda okunmasıyla birlikte milletvekilliği düşen ve Meclis'te eylem başlatan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu gözaltına alınmasından bir süre sonra serbest bırakıldı.

4 gündür HDP'nin Meclis'teki grup odasında bekliyordu

Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşmesiyle beraber ilk önce HDP milletvekilleriyle TBMM Genel Kurulunda oturma eylemi başlatmış, burada yaklaşık 3,5 saat bekleyerek kendisine eşlik eden milletvekilleriyle partinin Meclis'teki grup odasına geçmişti.

Milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla Meclis'ten ayrılmayan ve 4 gündür HDP'nin Meclis'teki grup odasında bekleyen Gergerlioğlu gözaltına alındı. Ancak gözaltına alınan Gergerlioğlu, daha sonra salıverildi.

“Meclis propaganda yeri değil”

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu gözaltına alınmasının ardından bir açıklamada bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu'nun Meclis'ten çıkarılmasıyla ilgili, "Hiç kimse, milletin temsil makamı TBMM'yi hukuk dışı bir propaganda yeri haline getiremez. Bunu yapanlara karşı  dahilinde gereği yapılmıştır." dedi.

Gergerlioğlu'nun salon dışına çıkmaması nedeniyle TBMM Genel Kurulunun da çalışmaların devam edemediğini kaydeden Şentop, birleşimin 16.05'te kapandığını söyledi.

Birleşimin kapanmasının ardından Gergerlioğlu ve HDP Grubu üyesi 30 milletvekilinin, ellerinde sloganların yazılı olduğu pankartlarla Genel Kurul salonunda beklemeyi sürdürdüğünü dile getiren Şentop, saat 19.26 itibariyle salondan çıkış yapıldığını belirtti. 

Şentop, “TBMM Genel Kurulu Salonu'ndan çıkmalarının ardından parti grubu toplantı salonuna geçiş esnasında kalabalık içerisindeki bazı kişilerin 'biji serok apo' sloganları attığı tespit edilmiştir. Öte yandan söz konusu kişinin sosyal medya platformları üzerinden yayınlar yaparak hukuka aykırı şekilde ziyaretçi kabul ettiği belirlenmiştir. Bu hususlarda gerekli tutanaklar tutulmuş ve TBMM Genel Sekreterliği tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmiştir." diye konuştu.

“Gereğinin yapılmasına izin verilmiştir”

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Gergerlioğlu'nun ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 21 Mart 2021 tarihli yazısıyla, hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğüne talimat verildiğini söyledi.

Şentop, bu talimat kapsamında, TBMM İçtüzüğü'nün 164'üncü ve 170'inci maddeleri hükmü gereğince Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun TBMM Koruma Dairesi Başkanlığında görevli polis memurları aracılığıyla yakalanarak Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarına teslim edilmesine izin verildiğini kaydetti.
 

Yorumlar (0)