Gezi Ana Davası'nda karar günü: Sanıkların son savunmaları alınacak!

Gezi Parkı eylemlerine yönelik beraat kararının bozulmasından sonra aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 17 sanıklı davada, mütalaaya karşı sanıkların son kez savunma yapmalarından sonra kararın çıkması bekleniyor.

GÜNDEM 22.04.2022, 11:05 22.04.2022, 17:25
Gezi Ana Davası'nda karar günü: Sanıkların son savunmaları alınacak!

Gezi Parkı eylemlerine yönelik davada duruşma savcısı, mütalaasını celse arasında açıklamıştı. Mütalaada, Ayşe Mücella Yapıcı ve Osman Kavala’nın ‘cebir ve şiddet ile Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçu dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını isterken, 6 sanığın da ‘cebir ve şiddet ile Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım suçu dolayısıyla 15 yıldan 20'şer yıla hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Gezi Parkı davasında karar günü!

Ayrıca mütalaada, yakalama kararı bulunan ve eylemlerin organizatörleri oldukları iddia edilen sanıklar Henry Jack Barkey, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Handan Meltem Arıkan, Gökçe Yılmaz, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Yiğit Aksakoğlu, İnanç Ekmekçi ve Memet Ali Alabora’nın dava dosyalarının ayrılarak, yakalama infazlarının beklenmesi istenmişti. Bugün İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davada sanıklar ile avukatlarının esasa yönelik mütalaaya karşı son kez savunma yapmaları ve ardından davada kararın verilmesi bekleniyor.

Olayın geçmişi

Gezi Parkı eylemlerine yönelik gazeteci Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, iş adamı Osman Kavala ve oyuncu Memet Ali Alabora'nın da aralarında yer aldığı 16 sanığın ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçu dolayısıyla yargılandığı dava, 18 Şubat 2020 tarihinde karara bağlanmıştı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Osman Kavala'nın da yer aldığı 9 sanığın beraatine, firari Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Handan Meltem Arıkan, Mehmet Ali Alabora ve İnanç Ekmekçi’nin ise dosyalarının ayrılmasını kararlaştırmıştı. Yerel mahkemenin kararının savcılık tarafından istinafa taşınmasından sonra 22 Ocak 2021'de, İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 9 sanık ile ilgili beraat kararını bozmuştu.

Bozma kararından sonra 28 Nisan 2021'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, bu dava ile yakalamalı sanıklar Mehmet Ali Alabora, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Gökçe Tüylüoğlu, İnanç Ekmekçi ve Hanzade Hikmet Germiyanoğlu’nun dosyasının birleştirilmesine hükmetmişti. Bunun haricinde CIA eski danışmanı Henri Barkey ile Osman Kavala’nın, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine yönelik ‘Devletin gizli kalması gereken bilgileri, askeri ya da siyasal casusluk amacıyla temin etme' ve ‘Anayasayı ihlal' suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın Gezi Parkı davasıyla birleştirilmesini kararlaştırılmıştı.

Ayrıca Yargıtay tarafından, Gezi Parkı olaylarına yönelik Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı mensuplarının da aralarında yer aldığı 35 sanık ile ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, bozulmuştu. Gezi Parkı olaylarına yönelik İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava ile Çarşı davası arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunun aktarıldığı kararda, örgüt üyeliğinin özelliği dikkate alınarak, iki dosyanın birleştirilmesi yoluna gidilmesi, buna göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdiri gerekirken, yazılı bir biçimde eksik araştırma sonucunda beraatlarına hükmedilmesinin, bozma sebebi sayıldığı belirtilmişti. Verilen bozma kararlarından sonra davalar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilmişti. Çarşı davası ile Gezi Parkı davası dosyası, 21 Şubat'taki 4’üncü duruşmada, davaların bulunduğu aşama göz önüne alınarak tekrar ayrılmıştı.

Yorumlar (0)