Fahrettin Altun'dan Yunanistan yorumu: Kredisini bitirdi!

Kathimerini gazetesine röportaj veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimi değerlendirdi. Verilen sözlerin tutulmadığını ve ABD'ye giden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye aleyhine açıklamalar yaptığını belirten Altun, "Kendisine verdiğimiz fırsattan yararlanamadı. Yunanistan'ın bütçesini eğitim yerine silahlanmaya harcadı. Mevcut durumda bir Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin gerçekleşmesi mümkün değil." dedi.

GÜNDEM 24.07.2022, 12:32 Hakan Öksüz
Fahrettin Altun'dan Yunanistan yorumu: Kredisini bitirdi!

Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesine röportaj veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, gündemin önemli konularına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye aleyhine açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği tepkiyi hatırlatan gazete, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin mümkün olup olmadığını sordu.

"Miçotakis'in kredisi bitti"

Bölgede barışın hâkim olmasını istediklerini söyleyen Altun, "Bununla birlikte iyi niyetimizin istismar edilmesini ve Türkiye aleyhine kararlar alınmasını kabullenmeyiz. Diyalog kurulabilmesi için kanalları açtık ancak Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bu fırsattan yararlanamadı. 'İki ülke arasına üçüncü bir taraf girmesin.' diyerek sözleşmiştik. ABD'ye giderek Türkiye aleyhinde açıklamalar yaptı. Bu durum, Miçotakis'in kredisini bitirdi. Türkiye, sürekli olarak Yunanistan'da gündemde. Oysa Türkiye gündemine Yunanistan'ın o kadar fazla ağırlığı yok." dedi.

"Kendisine verdiğimiz fırsattan yararlanamadı"

Diğer ülkelere güvenerek Türkiye'ye karşı tavır alan Yunanistan'ın, kendine zarar vereceğini söyleyen Altun, "Bu durum Yunan halkının lehine değil. Eğer diyalog kanallarını yeniden açmak isterlerse bile şu anki şartlara göre Erdoğan ile Miçotakis arasında bir görüşme olacağını düşünmüyorum. Bunun gerçekleşebilmesi için Yunanistan çok fazla çaba göstermeli. Kendisine verdiğimiz fırsattan yararlanamadı, Türkiye aleyhine söylemlerde bulundu. Miçotakis'in yanlış tercihleri, işleri bu boyuta taşıdı. Yunanistan'ın bütçesini eğitim yerine silahlanmaya harcadı. Medeni bir komşu gibi hareket etmedi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin KKTC'yi ilhak edeceği iddiaları

Fahrettin Altun, ABD kongresindeki bazı kişilerin, "Türkiye, 20 Temmuz'dan sonra KKTC'yi ilhak edecek." şeklindeki iddialarına da değindi. Asılsız iddialar üzerinden Türkiye ile KKTC halkı arasındaki bağların kopartılamayacağını kaydeden Altun, "Kıbıs egemen bir devlettir. Bahsi geçen iddiaların amacı, iki ülke arasındaki bağları zayıflatmaktır. Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm olması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü Kıbrıslı Rumlar çözümü kabul etmiyor. Önceki yüzyılda işlenen suçların tekrarlanmayacağının garantisi yok. Uluslararası kamuoyu, Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçları ve uygulanan ambargoların adaletsizliğini görmek istemedi." değerlendirmesinde bulundu.

"Herkesin gözleri önünde uluslararası anlaşmaları çiğnediler"

Lozan Barış Anlaşması ve 1947 tarihli Paris Barış Anlaşması'nın maddeleri gereğince bazı adaların silanlandırılamayacağını hatırlatan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yunanistan bazı adaları silahlandırarak ihlâlde bulundu. Herkesin gözleri önünde uluslararası anlaşmaları çiğnediler. Biz bunun uyarısını yapıyoruz. Yaptığımız uyarıları 'Yunanistan'a tehdit' olarak görmek saçma. Verilen sözlere rağmen hukuka aykı adım atılıyor. Yunanistan daha önce benzer oyunlarla çeşitli kazanımlar elde etmiş olabilir. Şunu unutmasınlar. Eski Türkiye yok." dedi.

Yorumlar (0)