Lübnan'da göstericiler "Diriliş Ertuğrul" ile saldırıyor

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı 17 Ekim'den beri devam eden gösterilerde protestocular "Diriliş Ertuğrul" dizisini saldırı marşı gibi kullanıyor.

DÜNYA 13.11.2019, 10:45 13.11.2019, 11:39

"Nucum Garba" isimli Lübnanlı müzik grubu, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarını anlatan TRT 1'in rekorlar kıran dizisi "Diriliş Ertuğrul"un müziği üzerine Arapça sözler yazarak "Vatan Devrimi" ismiyle yorumladı. Gösterilerin henüz yeni başladığı günlerde yayınlanan "Vatan Devrimi" isimli ezgi, meydanlarda halkı coşturmanın ve göstericilerin saldırı müziği gibi kullanmasının yanı sıra Youtube'da da en çok izlenen videolardan biri oldu.

Neye niyet neye kısmet!

"Nucum Garba" isimli Lübnanlı müzik grubu üyesi Bilal el-Ahmed, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, aslında hükümet karşıtı gösterilerden daha önce "Diriliş Ertuğrul" dizisinin müziğini kullanma kararı aldıklarını, çünkü çok beğendiklerini ve bu müziği bir şekilde Lübnan'da da kullanmak istediklerini, Lübnan'la ilgili ulusal bir marş üzerinde çalıştıklarını belirterek müziğin gösterilere kısmet olduğunu kaydetti.

Diriliş Ertuğrul Lübnan'da en çok izlenen dizilerden

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu ve kurucusu Osmangazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin hayatını konu eden "Diriliş Ertuğrul" dizisinin Lübnan'da çok büyük bir izleyici kitlesi bulunduğunu ve müziğinin de çok sevildiğini dile getiren "Nucum Garba" isimli Lübnanlı müzik grubu üyesi Bilal el-Ahmed, toplumsal gösterilerin başlamasından sonra dizi müziğine yazdıkları sözlerle "devrime uygun bir melodi" kazandırdıklarını dile getirdi.

"Diriliş Ertuğrul" dizisinin müziğini kullandıkları "Vatan Devrimi" isimli ezginin Lübnan'da sosyal medya platformlarında en çok dinlenen müziklerden biri noktasına geldiğini bildiren "Nucum Garba" müzik grubu üyesi Bilal el-Ahmed, "Zaten çalışmalarımıza bu müziği tüm Lübnanlılara dinletme hedefiyle başlamıştık ve hedefimize ulaştık." diye konuştu.

"Nucum Garba" grubu üyesi Bilal el-Ahmed, yazdıkları sözlerle en temel haklarını elde etmek üzere meydanlara inen Lübnan halkının acılarını paylaşmaya çaba gösterdiklerini belirterek, sonuç olarak bir nevi halkın acılarına tercüman olduklarını söyledi.

"Nucum Garba" grubu üyesi Bilal el-Ahmed son olarak, mesajların daha büyük kitlelere hızlıca ulaştırılması konusunda müziğin ve sanatsal çalışmaların ne denli etkili olduğunun bir kez daha herkes tarafından görüldüğüne vurgu yaptı.

Hükümeti istifaya zorlayan protestolar

Lübnan'da gösteriler, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlamış ve kısa sürede Lübnan'ın dört bir tarafına yayılmıştı.

Protesto gösterilerine en fazla 13 gün direnebilen Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, 29 Ekim'de istifasını sunduğunu duyurmuştu.

Lübnan genelinde küçük eylemlerle protestolarını sürdüren göstericilerin, iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi partilerin oluşturduğu kabine yerine, teknokratlardan oluşan bağımsız ve küçültülmüş bir hükümet kurulması, erken seçime gidilmesi, yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanması gibi istekleri bulunuyor.

Yorumlar (0)