Esnaf tabelasına 50 gram kahve fiyatı da eklendi

2021’in başında fiyatı 30 TL olan kahve fiyatları, 2021’in sonunda 200 TL’yi görünce, 100 gramlık paketler yerine 50 gramlık kahve paketlerine ilgi arttı.

GÜNDEM 27.12.2021, 12:38 28.12.2021, 09:47
Esnaf tabelasına 50 gram kahve fiyatı da eklendi

Kahvenin üretildiği devletlerde yaşanan pandemi etkisi ve don olayları, kahve fiyatlarına da etki etti.

Kahve fiyatları 200 lirayı buldu

Taşıma ve tüketim maliyetlerinin artması da bu etkenlere dahil olunca, 2021’in başında 30 lira olan kahvenin kg fiyatı, aralık ayında 200 lirayı buldu.

Eskişehir’de kahve fiyatları da zamlara ayak uydurdu. Eskiden tarifelerine en az 100 gramlık kahvenin fiyatını yazan esnaflar, bugünlerde buna 50 gramlık paketleri de ekledi.

“50 grama indirdik”

Eskişehir’de kahve satışı işi yapan esnaf Muhammed Arslan, kahvenin fiyatında 6-7 aydır fiyat artışının yaşandığını söyledi. Fiyatların biraz daha artacağını tahmin ettiğini belirten Arslan, "50 grama kadar satışları düşürdük, gramaj olarak inşallah daha aşağı inmez. Bu miktardan en fazla 6-7 fincan kahve çıkar. Doğal olarak vatandaş şaşırıyor, fakat yapacak hiçbir şey yok. Kahveye don vurması sebebiyle süreç, en az 4-5 ay daha böyle devam edecek. Dolardaki düşüş, fiyatların biraz daha artmamasını sağlar." ifadelerine yer verdi.

Fiyatlar neden artıyor?

Kahve fiyatlarındaki değişikliklerde yalnızca doların etken olmadığını ve arz talebe göre de fiyatların değiştiğini ifade eden Koray Özkılıç, şu anki yükselişin nedeninin dolardan çok, kahvenin çıktığı bölge olan Brezilya’da don olayının yaşanması ve bu sebeple ürünün az çıkmasından kaynaklandığını dile getirdi. Yeni ürünlerin martın sonunda ya da nisan ayında Türkiye’ye gelebileceğinin tahmin edilmesinin fiyat artışının bir diğer nedi olduğunu belirten Özkılıç, "Ne yazık ki küresel anlamda Çin’den, Endonezya’dan, Brezilya’dan Türkiye’ye sevk edilen bir konteynerin taşıma maliyeti 5 bin dolar civarı iken, bu fiyat şu an 20 bin dolara yükselmiş durumda. Aşırı biçimde mal taşınmasındaki ücretlerin artması ve tüketimin artmasından kaynaklanan fiyat artışları meydana geliyor. Navlun fiyatlarında artış oldu. Ürünün maliyetine ister istemez yüzde 200-300 artış yansıyor. Daha önce de ‘Kahve fiyatları 200 lirayı geçecek’ diye belirtmiştik. Martın sonuna kadar inşallah 200’ü geçmeden yeni ürüne ulaşırız." açıklamasını yaptı.

“Kağıtların da maliyetinde artış var”

Kahve fiyatlarında, direkt üründen çok diğer maliyetlerin de etkisinin bulunduğunu ifade eden Özkılıç, "Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer nokta ise; ürünün hava almasını önleyen alüminyum paket kâğıtlarının da fiyatlarında artış yaşanması. Örneğin 30-35 lira iken bugün 100 liraya kadar yükseldi. Bu da kahvenin fiyatının artmasına yol açtı. Bu da bir diğer etken.” sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)