Erdoğan’dan İYİ Parti’ye çağrı: “Konumunu gözden geçirmeli”

G20 Liderler Zirvesi için Endonezya’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarına gündeme dair açıklamalar yaptı. Biden görüşmesinden 6’lı masanın İstiklal saldırısını değerlendirmesine kadar birçok konuyu ele alan Erdoğan, İYİ Parti'ye de bir çağrıda bulundu. Erdoğan, "Masayı terk etme konusunda duruşunu gözden geçirmeli" dedi.

GÜNDEM 17.11.2022, 14:18 18.11.2022, 17:16
Erdoğan’dan İYİ Parti’ye çağrı: “Konumunu gözden geçirmeli”

Endonezya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesinin sonrasında basına mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İstiklal Caddesinde yaşanan patlamadan, Biden görüşmesine kadar birçok konuyu ele alan Erdoğan’ın açıklamalarından önce çıkanlar şu şekilde:

“Biz bu muhalefete yabancı değiliz”

Soru: “İstiklal Caddesinde meydana gelen olay bizleri derinden etkisi altına aldı. Tüm Türkiye beraberlik ve birlik mesajı verdi. Ancak geçmiş zamanlarda da görüldüğü üzere, muhalefet partileri tarafından “Hükümete yarıyor” ifadeleri kullanıldı. Bazı basın kuruluşları da bu konuda benzer tutumlar sergiledi. Bu husustaki görüşleriniz nelerdir?”

Cevap: ''Saldırının gerçekleştiği gün yaşanan bütün gelişmeleri anbean izledik. 81 yaralı olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Hayatını kaybedenler noktasında fazlasıyla kaygılıydık. Ne yazık ki 6 ölüm oldu. Rabbim hepsine ayrı ayrı rahmet eylesin. Mevcut durumda 5 vatandaşımız yoğun bakımda tedavi görmekte. Yaralıların miktarı 25’e düştü, kalanlar ise taburcu edildi. Açık ve net bir şekilde söylemem gerekiyor. Bütün bu yaşananlara rağmen muhalefetin bu gibi olayların acısını hissetmemesine bizler zaten alıştık. Muhalefet, teröristler ile kol kola girmiş ve Ankara’dan İstanbul’a kadar yürüyen kişilerden oluşuyor. Bizler bahsettiğimiz muhalefete çok fazla yabancı değiliz.''

“İYİ Parti’nin aynı çizgide yürüyor olması düşündürücü”

“Bu kişilerin tavrı bizlere farklı gelmiyor. Mevcut durumda PKK’nın parlamentoda bulunan uzantısı ile zaten birlikte hareket etmiyorlar mı? Ediyorlar. Bunların yanı sıra mevcutta kendi içerisinde zaten terör ifadelerini dile getiren kişiler bulunmuyor mu? Bulunuyor. Nitekim bu kişilerden bazıları ile ilgili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dair parlamentoda işlemler sürdürülüyor. Bizler bu durumlara alıştık. Bu konuda özellikle muhalefetin içerisinde, CHP’yi bir tarafa alalım. 6’lı masanın tamamını dile getirmeye gerek bulunmuyor. Ancak İYİ Parti’nin bu kişilerle aynı çizgide yürüyor olması tabii fazlasıyla düşündürücü. Neden bu kişilerle aynı masaya oturuyorlar ya da aynı konumda duruyorlar? Bu düşündürücü bir durumdur. Hele hele şu an gibi bir zamanda. İsteriz ki bir dönüşüm sağlamak düşüncesiyle gerek bu masayı bırakmak gerekse yerli ve milli bir duruş ortaya koymak üzere konumunu tekrar gözden geçirirler.”

“Biden, tahıl konusunda teşekkürlerini sundu”

Soru: “ABD Başkanı Biden ile bir görüşme gerçekleştirdiniz. Tahıl anlaşması konusunda Biden ile bir görüşme sağladınız mı? Malum Rusya’nın bu konuda beklentileri bulunuyor, kendi gübresi ve tahılını ihraç edebilmesi adına gereken garantiler ABD tarafından veriliyor mu? ‘Endonezya dönüşünde Putin ile bir görüşme sağlayacağım’ demiştiniz. İki ülke liderinin bir araya gelme ihtimaline nasıl bakıyorsunuz? Rus hububatının ihracı hususunda Türkiye’de işlenmesi ve buradan Afrika’ya yollanması hakkında proje ne aşamada?”

Cevap: “İlk olarak görüşmelerimizin hepsini gerçekleştirelim. Görüşmemizi bitirdikten sonra da Sayın Putin’in bize ifade etmiş olduğu birinci başlık olan, bu tahılı ücretsiz şekilde Afrika ülkelerine yollamaktı. Bizde bu düşüncede ortak fikre sahip olduk ve bir mutabık sağlandı. İnşallah bu hububatın gelip bizlerde un halini alması ve bu biçimde yollanması onları da ciddi anlamda rahatlatacaktır.

Zirvede Biden ile yaptığımız görüşmede bu konuda bizlere teşekkürünü dile getirdi. ‘Bu tahıl koridorunda gerçekleştirdiğiniz çalışmalar için teşekkür ediyorum’ dedi. Bunun haricinde F-16’lar ile ilgili hususlarda ‘işin tamamıyla elinde bulunduğunu, bu konunun hassasiyeti içinde olduğunu’ ifade etti. Bu hususta ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Burada Savunma Bakanlarımızın ve Dışişleri Bakanlarımızın da bu işleyişi yakından izlemeleri suretiyle, düşüncem şudur ki en kısa süreler içerisinde F-16 konusunu da çözüme ulaştırmış oluruz.''

“Haziran seçimlerinden sonra sil baştan yapılabilir”

Soru: “Körfez ülkeleri ile Türkiye ilişkilerinde normalleşmeler yaşanıyor. Mısır ile çözüm çerçevesinde diplomasi faaliyetleri bulunuyor. Siz ‘Zamanı geldiğinde, Esad’la bir görüşme sağlanabilir’ demiştiniz. Bu açıklamanızın sonrasında Rusya ‘Bu şekilde bir görüşme sağlanırsa, ev sahipliğini bizler yapabiliriz’ ifadesinde bulunmuştu. Bu iki ülke adına son gelişmeler nedir?”

Cevap: ''Siyasette sonsuz olarak küslük, kırgınlık ve dargınlık yaşanmaz. Zamanı olduğu an otururuz ve değerlendiririz. Mevcut durumda Türkiye olarak bu hususlarda sıkıntı yaşadığımız ülkeler ile ilişkileri tekrar ele alabiliriz. Haziran seçiminin ardından bir sil baştan uygulaması gelebilir. Ve bu duruma göre yolumuza devam edebiliriz.''

“Sokak köpekleri konusunda talimatı verdim”

Soru: “Sokak köpekleri ile ilgili bir çağrıda bulunmuştunuz belediyelere, ‘Hayvanların olması gereken yer barınaklardır, caddeler değil’ diye. Fakat her geçen gün sokak köpekleri çevreye tehlike oluşturuyor. Bitlis’te kuduz sebebiyle bir çocuk hayatını kaybetti. Bu hususta bir çalışma sağlanacak mı?”

Cevap: İlk olarak yaşamını yitiren evladımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Tekrar dile getirmek istiyorum. Sahipsiz olan hayvanların yerleri sokaklar değildir, barınaklardır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gereken bütün talimatları verdim. Bizler bu konuyu boş bırakmayacağız. Konu ile ilgili bütün adımlar atılacak, önlem olarak ne yapılacaksa getirilecek. Söz konusu durumda öncelikle belediyeler, barınaklar oluşturmalı ve sahipsiz sokak hayvanlarını buralarda bir araya getirmeli.”

Yorumlar (0)