Avrupa'da otomobil satışlarında artış var

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), kıta genelinde ekim ayında gerçekleşen otomobil satışlarının bir önceki aya kıyasla yüzde 12,2 oranında arttığını bildirdi. Buna karşın trendde net bir dönüşün sağlanamadığı aktarıldı.

OTOMOTİV 17.11.2022, 14:37 18.11.2022, 09:09 Hakan Öksüz
Avrupa'da otomobil satışlarında artış var

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde otomotiv sektöründeki satış rakamlarında yıllık bazda artış yaşandı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), üye ülkelerde ekim ayındaki otomobil satışlarına ilişkin verileri paylaştı. Aktarılan bilgilere göre bu yıl AB üyesi ülkelerde yapılan otomobil satışları, geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 12,2 oranında arttı. 

2021 yılının ekim ayında 664 bin 861 yeni otomobilin satıldığı kaydedildi. Bu yılın ekim ayında 745 bin 855 yeni otomobilin satıldığı bilgisini veren ACEA, satışlarda geçen yıla göre yüzde 12,2'lik artışın gerçekleştiğini bildirdi. Yıllık bazdaki yeni otomobil satışlarının son 3 ayda yükseldiği ifade edildi. 

Net bir trend dönüşü yok

Koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zincirlerinin bozulması, Eylül 2021'e kadar otomotiv sektöründe çip krizinin yaşanmasına neden olmuştu. Bu durum, dünya genelinde otomobil satışlarında düşüşe yol açmıştı. Çip konusunda yaşanan sıkıntıların azaldığı ancak buna rağmen otomobil satışlarında net bir trend dönüşünün tespit edilmediği belirtildi. Verilere göre birikimli siparişler azaldı. Küresel ekonomideki belirsiz atmosfer nedeniyle satış sayısının henüz istenen seviyeye gelemediği vurgulandı.

Koronavirüs öncesi satışlara ulaşılamadı

ACEA tarafından aktarılan bilgilere göre otomobil satışlarında her ne kadar son aylarda yükseliş olsa da koronavirüs öncesi dönemin rakamlarına ulaşılamadı. Son aylarda satışlarda gerçekleşen artışların, sektördeki zayıflığı gideremediği kaydedildi. Geçen yılın ekim ayına kıyasla otomobil satışları en çok Almanya'da (yüzde 16,8) arttı. Bu alanda Almanya'yı takip eden ülkeler İtalya (yüzde 14,8) ve İspanya (yüzde 11,7) oldu.

Trafiğe çıkan yeni araç sayısında Almanya lider

AB genelinde eylül ayında trafiğe çıkan araç sayısında Almanya (208 bin 642) zirvede yer aldı. 124 bin 981 bin yeni aracın trafiğe çıktığı Fransa'yı ise İtalya (115 bin 827) ve İspanya (65 bin 966) izledi. Bu yılın ocak ile ekim ayları arasındaki yeni araç tescilleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,1 oranında azaldı. Yılın ilk 10 ayında AB genelinde 7 milyon 529 bin 965 yeni araç tescili gerçekleşti.

Yorumlar (0)