Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 3,5 saat boyunca devam eden toplantının ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

GÜNDEM 10.04.2021, 20:57
Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Donbas krizi için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştü. Huber Köşkü'nde gerçekleştirilen görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan kriz ele alındı.

Yaklaşık olarak 3,5 saat süren görüşmenin ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kırım'ın ilhak edilmesini tanımıyoruz." vurgusunda bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Üçüncü devletlere karşı bir girişim değildir"

"Türkiye olarak Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde savunduk. Karadeniz'in bir huzur, barış ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi en temel arzumuzdur. Kırım'ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir defa daha teyit etmiş bulunduk. Ukrayna'nın uluslararası toplumu Kırım hususunda bir araya getirmeyi amaçlayan girişimi, Kırım Platformu'nu desteklediğimizi bir kez daha vurguladık. Halihazırdaki krizin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde diplomatik, barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşması gerektiğine inanıyoruz. Ukrayna ile iş birliğimiz, hiçbir surette üçüncü devletlere karşı bir girişim değildir."

"Türkiye'nin desteği çok önemli"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Türkiye'nin toprak bütünlüğümüzün ve egemenliğimizin tekrardan tesisi için verdiği destek oldukça önemlidir. Türkiye ile savunma sanayisindeki bağımız, stratejik ortaklığımızın en önemli gücüdür. İki ülke arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi de son derece önemlidir."



Yorumlar (0)