Erdoğan: DSÖ'ye göre 3. sıradayız!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı açıklamada, 3 yenilikçi aşı adayının, faz çalışmalarına geçiş arifesinde bulunduğunu duyurdu.

GÜNDEM 28.01.2021, 16:04 29.01.2021, 17:50
Erdoğan: DSÖ'ye göre 3. sıradayız!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılındaki bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaları sebebiyle TÜBİTAK ödüllerinin 18 bilim insanına, TÜBA ödüllerinin ise 43 bilim insanına verildiğini belirterek, bu ödüllerle değerli bilim insanlarına takdirlerini ifade ettiklerine vurgu yaptı.

Türkiye'ye yaptıkları katkılar sebebiyle bilim insanlarına şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 18 yıldaki yükselişinin ilim ve irfan medeniyetine sahip çıkılmasına borçlu olduğunu, bu başarıda da gecesini gündüzüne katıp ülkesi, milleti ve tüm insanlık için katma değer üreten bilim insanlarının payının çok büyük olduğunu ifade etti.

"Eğitim sistemimizin üzerindeki bariyerleri kaldırdık"

Her kademe eğitimi ve bilimsel faaliyetleri desteklemeyi öncelediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk, orta ve yükseköğretim düzeyinde gerçekleştirilen reformlarla kendini geliştirmek ve yetiştirmek isteyen herkese imkân verildiğini, eski dönemlerde kısır ideolojik bakış açılarıyla eğitim-öğretim sistemi üzerinde oluşturulan tüm bariyerleri kaldırdıklarını bildirdi.

"Üniversite sayısını 76'dan 207'ye çıkardık"

Eğitimde fırsat eşitliği sağlandığını, zorunlu eğitimi 8 seneden 12 seneye çıkararak lise düzeyinde okullaşma oranını %100'e yaklaştırdıklarını, öğretmen başına öğrenci sayısını ilkokul seviyesinde 28'den 17'ye, ortaöğretim seviyesinde ise 18'den 11'e indirdiklerini vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, yükseköğretimde de üniversite sayısını 76'dan 207'ye çıkardıklarını hatırlattı.

Yükseköğretim seviyesinde okullaşma oranını %15'ten %44'e çıkardıklarını, 18 yıl önce 5 yaş grubunda %10 olan okul öncesi eğitim oranını %75'lere yükselttiklerini, hedefin bu oranı %100 yapmak olduğunu dile getiren Erdoğan, AK Parti iktidarlarında bilim insanlarını, tüm çocuklara rol model olarak gösterdiklerini; araştırma projesi yarışmaları, uluslararası ve ulusal bilim olimpiyatları düzenlediklerini ve bu şekilde gençleri ve çocukları "girişimcilik" ve "bilim insanı olma" üzerine geleceğe hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.

TEKNOFEST yarışmaları aracılığıyla gençleri icat peşinde koşmaya teşvik ettiklerini, Deneyap Teknoloji Atölyeleri aracılığıyla genç yetenekleri geleceğin mucidi olarak yükselen teknolojilerle buluşturduklarını ifade eden Erdoğan, son 2 senede 159 öğrencinin bölgesel ve uluslararası bilim olimpiyatlarından 144 madalya ile 8 mansiyon derecesi alarak döndüğünü belirtti.

Erdoğan, Yeni Stajyer Araştırmacı Programı ile 1500 lisans öğrencisinin yenilik ve AR-GE süreçlerine dahil edildiğini, TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı'yla da şimdiye kadar 1162 doktora öğrencisini yetiştirdiklerini söyledi.

3 aşı adayı faz arifesinde

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu üzerinden bilim seferberliği başlattıklarını ve 436 araştırmacının, aşı ve ilaç geliştirme üzerine 17 proje yürüttüğünü bildiren Erdoğan, Covid-19 ile mücadelede 3 yenilikçi aşı adayının faz çalışmalarına geçme arifesinde olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, ABD ve Çin'den sonra Covid-19 üzerine en çok aşı projesi yapan 3'üncü ülke konumunda olduğunun altını çizen Erdoğan, 2021 yılı içinde bir çağrı daha açacaklarını ve alanının en iyisi 100 araştırmacıyı Türkiye'ye kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasından sonra 2020 yılı içindeki çalışmaları sebebiyle 18 bilim insanına TÜBİTAK, 43 bilim insanına da TÜBA ödüllerini takdim etti.

Yorumlar (0)