Erdoğan'dan üç kritik alanda adım için talimat!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin siber güvenlik, biyogüvenlik ve gıda güvenliğinin önemini arttırdığına dikkat çekerek, belirtilen üç kritik alanda adım atılmasına yönelik talimat verdi. 

GÜNDEM 15.04.2020, 09:08 15.04.2020, 09:14
Erdoğan'dan üç kritik alanda adım için talimat!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen kabine toplantısında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede siber güvenlik, biyogüvenlik ve gıda güvenliği temel gündem maddesi olarak belirlendi. Söz konusu toplantıda belirtilen üç kritik alanın milli güvenlik meselesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili bakanlara siber güvenlik, biyogüvenlik ve gıda güvenliğinde yerli proje yatırımlara hız kazandırılmasına yönelik talimat verdi. Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile önemi artan bu üç alanda Türkiye’nin imkân ve kabiliyetlerinin arttırılması amacıyla yeni projeleri ele aldığı bildirildi. 

Eldiven, maske ve tulum gibi sağlık malzemelerinin temini kesintisiz olarak devam ettirilecek

Toplantıda Türkiye'de yaşayan 83 milyon vatandaşın tamamının gıda, sağlık ve temizlik malzemesi gibi temel gereksinimlerini karşılayacak güce sahip aktaran Erdoğan, üç alanda kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilecek çalışmaların tespit edilerek yol haritası belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Verilen karara göre, kısa vadede vatandaşlar ile sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan eldiven, maske ve tulum gibi sağlık malzemelerinin temini kesintisiz olarak devam ettirilecek. 

Yerli ilaç, tıbbi cihaz ve aşı geliştirmek üzere Ar-Ge sürecine hız kazandırılacak

Orta ve uzun vadede ise sağlık alanında yerli ilaç, tıbbi cihaz ve aşı geliştirmek üzere Ar-Ge sürecine hız kazandırılacak. Bu kategori için çalışacak olan kurum ve firmalara ekstra teşvik ve destek sağlanacak. Kamu, özel sektör, üniversite ve teknokent iş birliği gerçekleştirilecek. Ar-Ge çalışmalarının önündeki bürokratik engellerin ortadan kaldırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda bakanlıklar tarafından yeni bir çalışma gerçekleştirilecek. Salgınlara karşı biyolojik risklerin takip edilmesi, hızlı tanı konulması, uyarı sistemi oluşturulması ve veri tabanı kurulması gibi başlıklarda zaman kaybedilmeden çalışma yürütülecek. 

Hazine arazilerinden ekilebilir olanlar tarımsal üretime kazandırılacak

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılma ihtimaline karşı ilerleyen dönemde tarım ve gıda ürünlerinde arz sıkıntısı çekilmemesi için hayvan yetiştiricileri, çiftçiler ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yeni destek formülleri hayata geçirilecek. Hazine arazilerinden ekilebilir olanlar belirlenerek, bu alanlar tarımsal üretime kazandırılacak. Tarım ve gıda alanında yerli teknolojilerin uygulamaya geçirilmesiyle daha fazla ürün yurt içinden karşılanabilecek. 

Türkiye’nin iletişim altyapısı kuvvetlendirilecek

Çalışmalar dâhilinde dünyada en az siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında bulunan Türkiye’nin iletişim altyapısı kuvvetlendirilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dijital Dönüşüm Ofisi fiber altyapısının güçlendirilmesi, siber saldırıların engellenmesi, verinin yurt içinde kalması, yüksek hızlı genişbantın yaygın hale getirilmesi, kritik uygulamaların milli olanaklarla geliştirilmesi amacıyla yeni teşvik ve destek mekanizmaları hayata geçirilecek.

Yorumlar (0)