Erdoğan: Çatışmalar kimseye fayda sağlamaz

Bosna Hersek'te iştirak ettiği Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu'nda konuşan Erdoğan, "Farklı dini ve etnik gurupların yaşamak mecburiyetinde olduğu bu coğrafyada, dini ve etnik temelli ayrışmalar, gözyaşı ve acıdan öte hiçbir netice vermeyecektir. Gerginliğin ve çatışmaların hiç kimseye faydası yoktur." dedi.

GÜNDEM 06.09.2022, 21:58
Erdoğan: Çatışmalar kimseye fayda sağlamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyarette bulunduğu Bosna Hersek'te iştirak ettiği Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu'nda konuştu.

"Diplomatik ilişkilerin 30'uncu yıl dönümü"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şunlar: 

"Bosna Hersek halkına, bana ve heyetime gösterdikleri hüsnü kabul için teşekkür ederim. Bu yıl insani, kültürel ve tarihi bağların bulunduğu Borsa Hersek'e diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 30'uncu yıl dönümünü idrak ediyoruz. Her alanda çok iyi düzeyde seyreden ikili münasebetlerimizin en önemli ayağını da ticari ve ekonomik ilişkiler oluşturuyor. Bu ilişkilerin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmesinin yanı sıra özellikle bu coğrafyada, barış ve istikrar ortamı hazırladığını da görüyoruz. 

"Bosna Hersek'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz"

Bizim için Bosna Hersek ile olan ilişkilerimiz her daim çok özeldir. Bosna Herkes politikamız her daim birleştirici, kucaklayıcı, objektif ve samimi oldu. Farklı dini ve etnik gurupların yaşamak mecburiyetinde olduğu bu coğrafyada, dini ve etnik temelli ayrışmalar, gözyaşı ve acıdan öte hiçbir netice vermeyecektir. Gerginliğin ve çatışmaların hiç kimseye faydası yoktur. Seçime gidilen süreçte ayrıştırıcı dilden uzak durulması çok önemlidir. Bosna Hersek'in siyasi istikrarını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi bir defa daha dile getirmek istiyorum. 

"627 milyon dolara ulaştı"

Bugünkü görüşmelerimizde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri de masaya yatırdık. İki ülke arasındaki yakın bağlar göz önüne alındığında ticareti daha da geliştirme potansiyelimiz mevcut. Ticaret hacmimiz bu senenin ilk sekiz ayında bir evvelki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 15 oranında artışla 627 milyon dolar oldu. Bu senenin sonuna dek 1 milyar doları geçmeyi planlıyoruz. Şirketlerimizin sağlık, enerji, turizm, konut, altyapı ve sanayi gibi sektörlerde çok önemli yatırımları var. Şirketlerimizin toplam yatırımı 300 milyon dolara yaklaşmış durumda. Bunlar da ilave edildiğinde toplam sayı 1 milyar doları geçiyor. 

"Bizi parçalamak, bölmek istiyorlar"

Her yerde bizi parçalamak, bölmek için ellerinden gelen her şeyi yapanlar var. Onlara fırsat vermememiz gerekiyor. Bilge insan Aliya'nın torunlarının buna fırsat vermemesi gerekiyor. 

Bir defa daha Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu'nun düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum."

Yorumlar (0)