Erdoğan, "Akılla izah edilemez" diyerek tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meis Adası'nın Yunan anakarasına 580 kilometre mesafe bulunduğunu ve Yunanistan'ın burada deniz yetki alanı istemesinin "akılla izah edilemeyeceğini" söyledi.

GÜNDEM 13.08.2020, 12:30
Erdoğan, "Akılla izah edilemez" diyerek tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sahip olduğu hakları güvence altına almasının, hem iç politikada hem de dış politikada turnusol kâğıdı haline geldiğini ifade etti. 

"Sanki tapulu malı..."

Erdoğan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü tüm faaliyetlerin meşru olduğunu ve Libya ile gerçekleştirilen mutabakat kapsamında yapıldığını belirterek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 2003 senesinden beri Meis Adası'nı tapulu malı gibi değerlendirdiğini söyledi.

"İmtiyaz ruhsatı vermeye hakları yok"

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) herhangi bir hakka sahip olmamasına rağmen deniz yetki alanlarında petrol ve doğalgaz araştırmaları için imtiyaz ruhsatı sunduğunu aktaran Erdoğan, bazı sahaların Türkiye ile çakıştığını kaydetti. 

Erdoğan, Türkiye'yi Antalya körfezine hapsetme gayretinde olduklarına dikkat çekerek, Doğu Akdeniz'e kıyısı olmayan bir ülkenin Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) kışkırttığını, bunun üzerine söz konusu ülkelerin yanlış hamlelerde bulunduklarını ifade etti. 

"Diplomasiyi tercih ediyoruz"

Hiçbir ülkenin kendisini üstün görerek şov yapmaması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Yunanistan ile arasındaki problemleri çözüme kavuşturabilmek için diplomasi yöntemini tercih ettiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'nin asla hakkını yedirtmeyeceğini, hem Türkiye'yi hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) dışlayan herhangi bir eylemin başarıya ulaşma şansının olmadığına dikkat çekti. 

"Oruç Reis çalışmalarına devam edecek"

Türkiye'nin ruhsatları dünya ile paylaştığını ifade eden Erdoğan, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin 23 Ağustos gününe kadar çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

"580 kilometre uzaklıkta ama deniz yetki alanı istiyorlar"

Erdoğan, Meis Adası'nın Yunan anakarasına 580 kilometre mesafe bulunduğunu, Türk kıyılarına ise 2 kilometre uzaklıkta olduğunu ve Yunanistan'ın burada deniz yetki alanı istemesinin "akılla izah edilemeyeceğini" söyledi.

Doğu Akdeniz'de sorunların diyalog aracılığıyla çözülebileceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin gerilim yaratmadığını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye'nin yalnızca adalet ve doğruluk arayışında olduğunu ekledi. 

Yorumlar (1)
H . ÖZ 4 yıl önce
Tűrk¡ye'm¡z sőműrű|űyor,TSK'mızın caydırıcı gűcű bu sorun'u çőze b¡|¡r.