Ege'deki gerilime ilişkin BM'den açıklama geldi!

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege'de artan gerilimle ilgili açıklamada bulunan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, "Gerilimi tırmandıracak faaliyetlerden kaçınılması gerekiyor." dedi.

GÜNDEM 01.10.2022, 09:21 02.10.2022, 08:37 Hakan Öksüz
Ege'deki gerilime ilişkin BM'den açıklama geldi!

Yunanistan'ın silahsız statüde bulunan Ege adalarına son aylarda yaptığı askeri sığınak, bölgedeki gerilimi artırdı. Yunanistan'ın uluslararası hukuku çiğnediğini bildiren Türkiye, diyalog çağrısını yineledi. Türkiye aleyhinde açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkedeki bazı üslerini ABD'ye açtı. Denge politikasını terk eden ABD, Doğu Akdeniz ve Ege'de gerilimi artıran Yunanistan'ı açıkça desteklemeye başladı.

"Gerilimi tırmandıracak faaliyetlerden kaçının"

Uluslararası anlaşmaların ihlal edilerek Ege'deki bazı adalara yapılan askeri sığınaklarla ilgili soru, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric'e yöneltildi. Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Dujarric, "Bölgede iplerin kopma noktasına geldiğini farkındayız. Hem Ankara'dan hem de Atina'dan peş peşe açıklamalar geliyor. Gerilimi tırmandıracak faaliyetlerden kaçınılması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz." dedi.

"Bu sorun sadece barışçıl yollarla çözülebilir"

Bölgede barışçıl bir atmosferin hâkim olması için iki ülkeye de diyalog çağrısı yapan Stephane Dujarric, "Anlaşmazlığın geldiği noktaya rağmen bu sorunun sadece barışçıl yollarla çözülebileceğine inanıyoruz. Birleşmiş Milletler olarak üye ülkelerin denizler üzerindeki egemenlik haklarına ilişkin bir pozisyon almıyoruz. Tarafsız bir konumdayız ve bir tarafı öne çıkaracak yorumlar yapmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)