Yunan muhalif liderden Miçotakis'e eleştiri: Türkiye ile anlaşmalıydık!

Yunanistan hükümetinin yanlış hamleler yaptığını kaydeden ana muhalefetteki SYRIZA'nın lideri Aleksis Çipras, ABD'ye verilen üsler üzerinden Başbakan Kiryakos Miçotakis'i eleştirdi. Türkiye'nin Ukrayna savaşına ilişkin rolünün artması nedeniyle işlerin zora girdiğini kaydeden Çipras, "2021'de Türkiye ile bir gümrük birliği anlaşması yapabilirdik ancak tren kaçtı." dedi.

DÜNYA 30.09.2022, 18:49 Hakan Öksüz
Yunan muhalif liderden Miçotakis'e eleştiri: Türkiye ile anlaşmalıydık!

Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile Türkiye arasında uzun yıllardır yaşanan gerilim, son zamanlarda arttı. Yunanistan'ın silahsız statüde bulunan Ege'deki adalara askeri teçhizat göndermesi ve ülkenin çeşitli bölgelerinde açılan ABD üsleri, iki ülke arasındaki suların kaynamasına neden oldu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye aleyhindeki konuşmaları ise krizin uluslararası arenaya taşınmasına neden oldu.

ABD'ye verilen üsler

Yunanistan'daki muhalifler, Miçotakis'in politikalarına sert eleştiriler getiriyor. Ana muhalefetteki SYRIZA adlı partinin lideri olan Aleksis Çipras, ülkedeki ABD üslerinden dolayı Başbakan Kiryakos Miçotakis'e sert ifadelerle yüklendi. Bir televizyon programına konuk olan eski başbakan Çipras, "Yunanistan'ın egemenlik haklarını koruması gerektiği konusunda hemfikiriz ancak ABD'ye verilen üslerle ilgili sıkıntılar var. Bu süresiz anlaşmadan bizim kazancımız ne? Sadece ABD'nin işine yarıyor." dedi.

"Keşke Türkiye ile 2021'de gümrük birliği anlaşması yapsaydık"

ABD'ye verilen üslerle ilgili eleştirilerini, Fransa ile yapılan "savunma iş birliği anlaşması" örneği üzerinden açıklayan Çipras, "O anlaşmada da Fransa'dan beklediğimiz desteği alamamıştık. Bunlar kötü dizayn edilen anlaşmalar. Bu hükümet çok fazla fırsat kaçırıyor. Örneğin geçen sene Türkiye ile bir gümrük birliği anlaşması yapabilirdik ancak tren kaçtı. Çünkü Ukrayna'daki savaşla ilgili Türkiye'nin artan bir rolü var. Geçen sene bu durum yoktu. AB-Türkiye gümrük birliği anlaşmasını, 'Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'na gitmesi' şartıyla kabul edebilirdik." ifadelerini kullandı.

Miçotakis anketlere güvenseydi seçime giderdi"

Yapılan bazı seçim anketlerine göre Kiryakos Miçotakis'in önde göründüğünü hatırlatan Çipras, "Bu anketlere güvenim yok. Aslında bence Miçotakis de güvenmiyor. Çünkü gerçekten de anketlerde çıkan sonuç gibi 8-10 puan önde olduğunu düşünseydi seçime giderdi. Benim dönemimdeki ekonomik durum, hükümetin dilinden düşmüyor. Yunanistan neredeyse iflas edecekti. Çok özel şartlarda başbakanlık yaptım. O dönemde ülke borçlarının ödenmesi için gösterdiğimiz çaba, Miçotakis hükümetine yaradı." diye konuştu.

"Yunanistan'daki enerji enflasyonu inanılmaz boyutlarda"

Çipras, "Miçotakis'in enerji fiyatlarındaki pahalılık ile ilgili uyguladığını politika yanlış. Hamleleri yetersiz. Yunanistan'da enerjideki pahalılık inanılmaz boyutlarda. Avrupa'nın da bu durumda olduğunu söyleyerek bundan sıyrılamazlar. Orada enerji enflasyonu 39, bizde ise yüzde 62 civarında." dedi.

Yorumlar (0)